"Életünk egyharmada" - Szerednyey Béla a Páratlan párosról

30 éve játsszák töretlen sikerrel a Páratlan párost a Madách Színházban. Ez 900 előadást jelent, ami rekord, mert prózai darabot még nem játszottak ennyiszer. Szerednyey Béla minden előadáson ott volt.

szerednyeiek
"1985 szilveszterén volt a bemutató, Márkus László halálának másnapján. Ezért úgy is volt, hogy elmarad a premier. De végül az akkori igazgató, Ádám Ottó azt mondta: Márkus Laci is azt akarná, hogy legyen, ezért bemutattuk. Óriási sikerrel. Van egy nagyon emlékezetes sztori. Szegény Lesznek Tibor egyszer elfelejtett bejönni aszínházba. A közönséget már beengedték, nem volt mit tenni, megtartottuk az előadást. Kerestünk egy olyan szereplőt, akinek nincs közös jelenete a felügyelővel, akit Lesznek játszott. Pusztaszeri Kornél alakítja a szomszédot, ő meg tudta csinálni, hogy egyszerre játssza a két szerepet. Ebbe persze be kellett avatni a nézőket is. De aztán kiderült, a végén mégis van egy jelenet, amiben mindketten szerepelnek, a felügyelő találkozik a szomszéddal. Szerencsére Kornél feltalálta magát. A saját jelmezében volt, karján Lesznek Tibi zakója. Jobbra fordulva mondta a saját szövegét, balra fordulva, a zakót maga elé emelve olvasta Tibi szövegét. A nézők szakadtak a röhögéstől, óriási sikerünk volt" - mesélte Szerednyey Béla, aki arról is beszélt, éppen Lesznek Tibor miatt nem csak vidámság kapcsolódik ehhez a kilencszáz előadáshoz.

 

"Tibi 49 éves volt, amikor meghalt. Van egy olyan mondatom a darabban, hogy: "Képzeld, mindjárt itt lesznek". Tibi később jött be, mint én, ezért egy kis játékkal az első próbák óta úgy mondtam: "Képzeld, mindjárt itt a lesznek." Azt a halk a betűt szinte csak mi vettük észre, ezért úgy hangzott, hogy: "mindjárt itt a Lesznek". De mióta meghalt, képtelen vagyok így mondani" - árulta el Szerednyey.


A kérdésre, mi a titok, amiért harminc éve telt házzal játsszák, úgy felelt: "Szeretjük! 1985-ben nagy feladatot kaptunk a Madáchtól, amikor ránk, fiatalokra osztották a szerepeket. Eredetileg egy generációval idősebb színészekkel készült a szereposztás, de egyeztetési problémák miatt ezt Ádám Ottó megváltoztatta. Azt mondta: jó, itt ez a négy fiatal, most szerződtek le, játsszák ők. Cseke Péter, Kökényessy Ági, Tóth Enikő és én. Pusztaszeri Kornéllal, Galbenisz Thomassal és Lőte Attilával, aki 82 éves, és 52 esztendősen kapta meg a szerepet. Harminc év a legjobb esetben is életünk egyharmada. Mesélnék még, de harminc évet nem lehet észben tartani".

 

Forrás: Bors

süti beállítások módosítása