„Cinkos akusztika" - Színház és cenzúra a KönyvTÁRlaton

„Cinkos akusztika" - színház és cenzúra címmel folytatódik januárban a KönyvTÁRlat V. évada (Propaganda a XX. században) az Országos Széchényi Könyvtárban.

 

Mészöly Miklós a hatvanas évek végén úgy látta, ha a próza cinkos akusztikájú stílussal szerelkezik fel, akkor provinciális összeborulás jellemez majd minket, kis népek kis irodalmát olvasókat, befogadókat. Az államszocialista évtizedek színházában a cinkos akusztika olvasási metódusának megfelelője egy sajátos, a cenzúrát összekacsintva megkerülő nézési technika: a színházi kettős beszéd technikája. Erős és összetartó közönséget feltételezve a színpadon játszódó eseményeknek, jeleknek azonnal két jelentése képződött meg. Egy látható és egy tudható.

 

A havonta jelentkező tematikus esteken jeles szakértők mutatják be a háborús, a „vörös”, az egyházi, a kádári propaganda jellemzőit, a film és a színház befolyásoló vagy éppen ellenpropaganda erejét, a karikatúrát, valamint a nőt mint a propaganda célját és eszközét.

 

cinkos

 

Január 21-én 18:00-18:40 között Jákfalvi Magdolna előadását hallhatják Kettős beszéd: az államszocialista színház magyarországi sajátosságai címmel.

Jákfalvi Magdolna, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanárának előadása a korabeli színházi kettős beszéd és a hatalmi cenzúra helyzetét veti össze az első és a második nyilvánosság előadásaiban Honthy Hannától Halász Péterig, felidézve többek közt Ádám Ottó, Marton Endre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Ascher Tamás, Zsámbéki Gábor, Székely Gábor, Jeles András és mások egy-egy emlékezetes, a korban ikonikussá vált előadását.

 

19:00-tól az Ódry Színpad előadásában Pintér Béla: A sütemények királynője című darabja látható, mely Markó Róbert, a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves rendező szakos hallgatójának vizsgaelőadása, Pintér Béla kultikus előadásának megrázó erejű szövegkönyve alapján.

 

Az est tematikájához kapcsolódóan ez alkalommal is kamaratárlat épül, melynek köszönhetően a könyvtár kincseit vehetik közelebbről szemügyre: eredeti színlapokat, fotókat, plakátokat és korabeli színházi TV-felvételeket.

 

 

süti beállítások módosítása