Eltűnt vagy csak átalakult? - Színházi sétákat szervez az OSZMI

Eltűnt vagy csak átalakult? címmel színházi sétákat szervez a budapesti belvárosban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet.

 

A szervezők ajánlója a program elé

 

Budapest tele van színházakkal... A város történelme során számos színházépület nyitotta meg és zárta be kapuit, alakult át, majd vissza és tűnt el véglegesen. Ember legyen a talpán, aki végig tudja követni ezt a folyamatos változást, amely napjainkban is zajlik.

 

A séta során ilyen szemmel járjuk végig a pesti Broadway-t és környékét. A mulatók világa, Krúdy fővárosa, a történelem viharai elevenednek meg szemünk előtt, a színházi élet lencséjén keresztül nézve.

 

Miért nem lett mozi a Madách téren? Ki tanította meg mulatni a pesti polgárt? Hol lakott Kabos Gyula? Mi történt a régi Úttörő Színházzal? És egyébként is, hová lett a Szerecsen utca? Ezekre és más hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek a sétán és feltérképezik Budapest régi színházi életének egy szeletét a folyamatos változások tükrében.

 

bajor seta

 

“Az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné"

 

A Szemere Katalin újságíró végigjárta a séta útját. Tapasztalatairól egy cikkben számolt be, melyben a következő történetet is olvashatják: “Az operaházzal szemben, a Balettintézet lepukkant épülete előtt Maksai Ági Lechner Ödön mottójáról mesélt, aki az 1880-as évek elején kapott megbízást a MÁV Nyugdíjintézet 24 lakásos bérházának tervezésére: „Becsvágyam sarkallt, de vigyáznom kellett, hogy az épületem ne viselkedjék tolakodóan Ybl remekével szemben, mert az udvarhölgy lehet szebb, mint a királyné, de úgy kell, hogy a királyné királyné maradjon.” A háromemeletes palotában a Dreschler kávézó legismertebb asztaltársasága, a Muskátli azért alakult, hogy vendégül lássa az operaház olyan híres vendégeit, mint Mahler, Leoncavallo, Puccini, Ibsen, Goldmark Károly és Mascagni”.

A Népszabadság munkatársának beszámolóját itt érhetik el.

 

Információk avagy mikor lesz a séta?

 

Sétaidőpontok egyéni jelentkezőknek:

február 20. (szombat) 10h

március 5. (szombat) 10h

március 19. (szombat) 10h

Sétavezető: Maksai Ági

A séta időtartama kb. 2 óra

A séta ára: 2000 HUF/fő

Találkozási pont: Madách tér

Jelentkezés:

bgm@oszmi.hu címen vagy szerdától vasárnapig 14-18 óráig a 06-1-225-3161-es telefonszámon.

10 főnél nagyobb csoportok jelentkezése esetén külön időpontot beszélhetünk meg. (csoportos kedvezmény: 1000Ft/fő)

A sétára váltott jegy egyszeri belépésre jogosít a Bajor Gizi Színészmúzeumba.

 

További információ: bgm@oszmi.hu

 

 

 

 

süti beállítások módosítása