Lemondott az Angol Nemzeti Operaház zeneigazgatója

Lemondott posztjáról Mark Wigglesworth, az Angol Nemzeti Operaház (ENO) zeneigazgatója.

 

Wigglesworth nem hozta nyilvánosságra döntésének okát, de a BBC News emlékeztetett arra, hogy az operaház mögött elég viharos időszak áll.


Az intézmény közleménye szerint Wigglesworth a jelenlegi szezon végén távozik posztjáról, de karmesterként tovább dolgozik az operaház zenekarával.
Wigglesworth 2014-ben kapta zeneigazgatói kinevezését, akkor nagy megtiszteltetésnek nevezte a megbízást. Bár az ENO költségvetését megnyirbálták, a zeneigazgató kijelentette, hogy továbbra is vállalják "a kockázatos, kalandos" feladatokat is.

 

eno auditorium


Az Angol Művészeti Tanács tavaly februárban ötmillió fonttal (kétmilliárd forinttal) csökkentette az intézmény finanszírozását, ami érzékenyen érintette az operát. Két hónappal később az ENO bejelentette, hogy csökkenti a jegyei árát, hogy biztosítani tudja az intézmény pénzügyi jövőjét.


Az év elején a kórus tagjait arra kérték, hogy 12 hónapos szerződésük helyett 9 hónaposat írjanak alá. A lépés miatt a fizetésük csökkenésétől tartó énekesek sztrájkot helyeztek kilátásba: közölték, hogy az Akhnaten című opera március 18-i előadásának első felvonásában nem énekelnek. Az előadás előtt azonban sikerült megállapodni.


Tavaly nyáron tíz év után John Berry, az Angol Nemzeti Opera (ENO) művészeti igazgatója mondott le, akit előzőleg az a vád ért, hogy vezetése alatt az opera tízmillió fontos veszteséget halmozott fel. Berry nem reagált a vádakra, közleményében azzal indokolta távozását, hogy a "munkát elvégezte".

 

MTI

 

süti beállítások módosítása