Shakespeare 400 - Károly herceg is Hamlet szerepébe bújt

A brit trónörökös is Hamlet szerepébe bújt azon a gálán, amelyet William Shakespeare halálának 400. évfordulóján tartottak szombaton este Stratford-upon-Avonban, az író szülővárosában.

karoly

    

A Royal Shakespeare Company rendezte emlékesten Károly walesi herceg sajátos brit humorral taglalta, hogyan kell helyesen hangsúlyozni a dráma főhősének híres szavait, a Lenni vagy nem lenni: az itt a kérdés-t. 
    

A BBC brit köztévében és több európai moziban, így a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban élőben közvetített eseményen, a Shakespeare Live című előadáson híres színészek, köztük Judi Dench, Helen Mirren, Ian McKellen, David Tennant, Benedict Cumberbatch és Joseph Fiennes, adtak elő a író legismertebb drámáinak jeleneteiből. A színészóriások mind-mind saját verzióban hangsúlyozták a világhírű idézetet, de a végső szót a 67 éves trónörökös mondta ki. 
    

karoly3

 

Az ünnepi emlékműsort Európa-szerte csaknem négyszáz moziban közvetítették élőben, a közép- és kelet-európai régió országai közül egyedül Magyarországon volt látható a program. 
    

Idén az angol nyelvű drámairodalom zseniális alkotója, William Shakespeare halálának 400. évfordulójára emlékezik a színházi világ. A nemzetközi programsorozat április 23-án teljesedett ki, azon a napon, amelyen a drámaíró megszületett 1564-ben, és amelyen 1616-ban meghalt.


karoly1

    

Az évforduló alkalmából a Londonban tartózkodó amerikai elnök is tisztelgett a nagy drámaíró és brit nemzeti költő emléke előtt. Barack Obama felkereste a szerző emlékét ápoló világhírű Globe Színházat, annak az egykori teátrumnak a mását, amelyben Shakespeare idején előadták az író hatalomról és intrikákról, szerelemről és féltékenységről szóló drámáit.

 

 

süti beállítások módosítása