A tánc világnapja - Gálaest, villámcsődület és bemutató is vár

Idén is nagyszabású gálával ünnepli a tánc világnapját a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége a budapesti Müpában, és a nap folyamán táncos villámcsődület is várja a kortárs mozdulatok kedvelőit a Margit hídnál.

    

A világnapot 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre (1727-1810) születésnapján, április 29-én tartják. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén. A gála keretében adják át a szövetség szakmai díjait, valamint az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.


danceday

    

A pénteki műsorban közreműködik a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc-, és Képzőművészeti Iskola, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola. Az estet Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője rendezi.
    

A tánc világnapja jegyében péntek délelőtt tízperces táncakcióra készül a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház a Margit híd déli járdáján. A Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület megvalósításában a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai is részt vesznek.
    

A kezdeményezés célja, hogy megmutassák, a kortárs tánc nemcsak művészi önkifejezési eszköz, hanem olyan mozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart és jó hatást gyakorol a közérzetre. A társulat tavaly rendezte meg először a táncakciót több mint hatvan résztvevővel. A flashmobhoz bárki csatlakozhat, aki megtanulja a Vimeo videomegosztón közzétett koreográfiát (https://vimeo.com/126033008).
    

A Közép-Európa Táncszínház a K-Arcok sorozat negyedik szakmai bemutatójával ünnepli a tánc világnapját a Bethlen Téri Színházban. Halász Gábor koreográfus Horváth Adriennek készítette a Metamorfózis című szólót. Az előadást követően Turbuly Lilla író beszélget az alkotóval és az előadóval - ismertette tánc világnapi programját a színház. 
    

A KET egyedülálló előadássorozatában a társulat táncművészei a szóló műfajában merítkeznek meg többek között olyan koreográfusokkal közösen, mint Hód Adrienn, Réti Anna, Halász Gábor és Kun Attila.

süti beállítások módosítása