Öregek könyve - Szilágyi Domokos könyve nyomán készült előadás Kolozsváron

Szilágyi Domokos Öregek könyve című verséből készült színpadi változat bemutatójára kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház Stúdiótermében szombaton, május 7-én este 8 órától.

Következő előadás: szerda, május 11., este 8 óra.

 

oregek pressconf bi 2547

 

A Plugor Sándor grafikus rajzai által ihletett mű eredetileg 699 számozott sorból áll, melyben a végső nagy átkelés, a halál felé készülő ember felidézi életének állomásait. Mihaela Panainte, az előadás rendezője szerint az öregeket ábrázoló grafikák és a vers együttesen jelentettek számára inspirációt a színpadi változat elkészítésekor. Az előadásban szereplő, Varga-Járó Ilona által készített maszkok pedig szintén Plugor rajzaiból ihletődtek. „A versfolyam lenyűgözően álomszerű hangulata, a látomásszerű terek, a véletlenszerűség, a versben megjelenő egzisztenciális kérdések egyaránt mozgósították a képzeletünket és visszaköszönnek majd az előadásban is” – nyilatkozta a rendező.

 

Dimény Áron szerint a munkafolyamat során szervesen épült egymásra szöveg, mozgás, látvány és végül a hangzásvilág. A nézőknek tehát nem szavalóestre kell számítaniuk, hanem teljes értékű színházi előadásra – tette hozzá a színész. Sinkó Ferenc a francia vendégkoreográfus, Yves Marc által képviselt mozgás-iskola szigorúságának és pontosságának fontosságát emelte ki, mellyel „letisztította” az általuk Györgyjakab Enikő irányításával összeállított mozgássorokat.

 

oregek pressconf bi 2577

 

Az előadás létrehozásában rendező alkotótársai voltak: Carmencita Brojboiu díszlet- és jelmeztervező, Yves Marc és Györgyjakab Enikő koreográfusok, Balázs Nóra dramaturg, Șerban Ursachi zeneszerző, valamint Varga-Járó Ilona, a maszkok készítője.

 

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon.

süti beállítások módosítása