Utolsó operáját vezényelte James Levine a New York-i Metropolitan főzeneigazgatójaként

Az előadás szereplői levonultak a színpadról és egyedül hagyták James Levine-t, a New York-i Metropolitan Opera főzeneigazgatóját, az est karmesterét, hogy hallgassa a zenekar és az operaház közönségének ütemes tapsát, amellyel nemcsak Mozart Szöktetés a szerájból című operájának vezénylését, hanem az elmúlt 40 év munkásságát köszönték meg. 

    

Egészsége megrendülése miatt a 2557. Met-elődás vezénylése után a 72 esztendős karmester főzeneigazgatóként elköszönt a színpadtól. A Metropolitan Operában 1971-ben debütált Levine Puccini Toscájával, öt évvel később nevezték ki az opera művészeti vezetőjévé. Az utóbbi években Parkinson-kórral és más betegségekkel küzdött, az idegrendszeri betegség egyre inkább akadályozta őt karmesterpálcája tökéletes használatában. 


James Levine

    

Bár május 19-én és 26-án még fellép a Met zenekarával a Carnegie Hallban és azt tervezi, hogy jövőre három operafelújítást is vezényel a Met nyugalmazott főzeneigazgatójaként, a szombat esti előadás volt a lehetőség arra, hogy a társulat kifejezze nagyrabecsülését 40 évet felölelő munkásságának, amely a New York-i operaházat a világ legjobbjai közé emelte.
    

David Chan koncertmester vörös rózsacsokorral köszöntötte Levine-t, aki egy gerincműtét után 2013 óta tolókocsiba kényszerülve vezénylete a zenekart. "Köszönjük Maestro a hosszú évek ösztönzését, művészi tökéletességét és Metropolitan Opera iránti odaadását" - írták a zenészek az Instagramon közzétett közleményükben. 
    

"Kimondhatatlanul büszke vagyok mindarra, amit társulatként képesek voltunk elérni, a repertoár bővítésétől a zenei világ egyik legragyogóbb zenekarának és kórusának létrehozásáig" - fogalmazott Levine áprilisi közleményében, amelyben bejelentette visszavonulását. 
    

"Nincs még egy olyan karmester az operatörténetben, aki annyi mindent elért volna, mint Jim hosszú karrierje során a Metben" - méltatta őt Peter Gelb, az operaház vezérigazgatója, aki még mindig nem nevezte meg Levine utódját.

süti beállítások módosítása