POSZT-komédia - Vígjátékok és szórakoztató programok Pécsett

Idén a víg műfajok is teret nyernek a POSZT-on!

poszt logo weba

 

Pár szóban az idei POSZT-ról:

 

Az idei évben Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező válogatta a Versenyprogramba kerülő előadásokat: 2015 márciusa és 2016 márciusa között több száz színházi előadást tekintettek meg, ezekből választották ki azt a tizenhatot, amelyek az ide Pécsi Országos Színházi Találkozó Versenyprogramját alkotják. Idén tíz nagyszínházi és hat kamaraszínházi produkciót választottak ki, amelyek június 9. és 18 között, a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházi termében, illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban kerülnek bemutatásra. 

 

2016-tól a Pécsi Országos Színházi Találkozó három alappillérre épül: a Versenyre, a POSZT bemutatja rendezvénysorozatra, illetve a POSZT Fesztiválra.

A POSZT Versenyprogramjának előadásai a Pécsi Nemzeti Színházban (illetve idén a Piszkavas című előadás esetében a Pécsi Harmadik Színházban), a Fesztiválprogramok pedig a Zsolnay Negyedben, illetve a Kodály Központban kerülnek megrendezésre. 

 

A POSZT Fesztivál előadásaira kedvező áron váltható napijegy, illetve 3 vagy 9 napos, teljes árú és diákbérlet. A 9 napos bérlet ára, amely a Zsolnay Negyedben bármelyik napon, bármely produkció megtekintésére lehetőséget biztosít, mindössze 6500 Ft. A POSZT idején a 9 napos Fesztiválbérlettel rendelkezők számára a kiállítások megtekintése 10-18 óráig a Zsolnay Negyedben ingyenes. Kidolgoztak egy 3 napos bérlet konstrukciót is, amely bármelyik 3 egymást követő napon biztosít belépést a Fesztivál programjaira, 4500FT-ért.  Ez a 3 napos bérlet diákigazolvánnyal rendelkező látogatóknak 3200 Ft. A napijegy, mely az adott nap minden  programjára érvényes, 2800 Ft, diákoknak 1800 FT. 12 éven aluli gyerekeknek a belépés ingyenes.

 

Annak érdekében, hogy senkinek ne okozzon gondot eljutni a belvárostól a helyszínig, a Pécsi Nemzeti Színház és a Zsolnay Negyed között ingyenes fesztiválbusz közlekedik majd.

 

POSZT 2016

 


Mit kínál a POSZT–KOMÉDIA! programsorozat?

 

JÚNIUS 13.: BEUGRÓ

Zsolnay Negyed | E78, 18:00

A Beugró négyszereplős szituációs színházi játékokon alapuló szórakoztató televíziós műsor. A műsorvezető Novák Péter, a rendező és producer Kapitány Iván. A négy szereplőnek improvizációs feladatokat kell megoldania. A feladatok jellege nem változik, de a konkrét szituációkkal és szerepekkel akkor és ott találkoznak először. Díszletként általában csak négy szék áll rendelkezésükre.

 

momentan 

 

JÚNIUS 10.: FŐHŐS ​– MOMENTÁN TÁRSULAT

Zsolnay Negyed | E78, 18:30

Drámák, örömök, titkok és vágyak imprójelenetekben a Momentánnal. Vele, róla, neki, nektek. Ő középen, mi körülötte egy impróuniverzumban. Vajon kinek az életével játszunk? Vajon megfejtjük Őt közösen? A FŐHŐS főszereplője egy meghívott színházi ember lesz a POSZT­on - Piros Ildikó! De hogy mi történik vele az improvizációs showban, az a ott és akkor dől el. Előre semmi sincs megírva, még a múlt is változhat a Momentán showban...

 

langaleta

 

JÚNIUS 14.: LANGALÉTA GARABONCIÁSOK VÁSÁRI KOMÉDIÁI - ­​SZÁRNYAS SÁRKÁNYOK 

Zsolnay Negyed | Fesztivál tér, 16:00
 

A Langaléta Garabonciások sok éve járják már az országot-világot gólyalábaikon, s ejtik ámulatba a tisztelt „kurtalábú” publikumot.

 

mehescsaba

 

JÚNIUS 16.: PISZTRÁNG A PÁCBAN ​– MÉHES CSABA – ZSOLNAY NEGYED

Zsolnay Negyed | Fesztivál Sétány, 16:00
 

90 perc "best of Méhes". Összeállítás különböző előadások anyagából - Pech-show, avagy slapstick comedy szavak nélkül.

 

A hegedűművész belép a színpadra, ám a zongorakísérő nem érkezik meg. Itt kezdődnek a bajok. És nem érnek véget. Barátunk egyre jobban belegabalyodik a kínos helyzetbe...

 

Méhes Csaba Európa szerte elismert, kedvelt mozgáskomikus, pantomimművész. A program egyfajta „best of”  válogatás legsikeresebb előadásaiból. Kilencven perces támadás a nevetőizmok ellen.

 

Méhes a helyzetkomikum és a slapstick comedy valódi mestereként mutatkozik meg. … pontosan ismeri a varieté, a pantomim és a színház hatásmechanizmusát, biztos ízléssel, kikezdhetetlen koncentrációval, a közönség pontos ismeretével, finom intelligenciával, kétségtelen eleganciával, látszatra játszi könnyedséggel – tehát igazán kemény munkával – mulattat, szórakoztat, nevettet, együttjátszat.

(Nézőpont, Ugrai István, 2014. febr. 8.)

 

Méhes Csaba elnyerte a 2014. évi Thália Humorfesztivál Legjobb Kabaré Előadó díját.

 

chioggiai

 

JÚNIUS 17.: CARLO GOLDONI: CHIOGGIAI CSETEPATÉ​– PESTI MAGYAR SZÍNHÁZ

Zsolnay Negyed | Fesztiválszínpad, 20:30
 

Carlo Goldoni, a komédia nagymestere az egyik legtöbbet játszott színpadi szerző. Hogy miben rejlik töretlen sikere? Leginkább talán abban, hogy Goldoni tökéletesen ismeri az embert; a ravasz és nagyhangú, szenvedélyes és lusta, bölcs vagy éppen furfangra mindig kész embert. És tökéletesen ismeri a vígjátéki trükköket is, azokat a trükköket, amiket nagyrészt épp ő maga kísérletezett ki velencei boszorkánykonyhájában. Goldoni csúcsra járatja a komédia gépezetét: pletykák, nagy viták és kupán verések, félreértések, becsapások, vérbő helyzet- és jellemkomikum, csattanós felismerés a legváratlanabb pillanatban, szerelmi csatározások – és a néző csak kapkodja a fejét.

 

A történet szerint egy Velence melletti kis halászfalu terecskéjén csipkeverő lányok, asszonyok ugranak egymásnak – de a szó szoros értelmében! –, mire nemsokára a férfiak is bekapcsolódnak a veszekedésbe. Családok közti vitáról van szó, amelyhez itt elég egyetlen szikra, és rögvest fellángol a mindent és mindenkit elsöprő csetepaté. Szitkok – no meg egyéb dolgok – repkednek egymás felé, mire a kibogozhatatlannak tűnő jogi és szerelmi perpatvar behálózza egész Chioggiát. Vajon sikerül-e elcsitítani a kedélyeket, és egymáshoz édesgetni a szerelmeseket?

 

Súlyos, emberi sorsokról döntő kérdések ezek, mégis természetes könnyedséggel simulnak bele a halászfalu mindennapjaiba. És ez is a szerző erénye: harsány komédiáiból bölcs nagyvonalúság és báj sugárzik, mégpedig egyszerűen azért, mert Goldoni nemcsak ismeri és érti, hanem – ami a legfontosabb! – feltétel nélkül szereti egyszerű és gyarló, de éppen ezért végtelenül emberi szereplőit.

 

Az előadás a Pesti Magyar Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült.

 

 

Jegyvásárlás és tájékozódás a POSZT további programjairól itt!

(X)

 

 

 

süti beállítások módosítása