Szakítás Bayreuth-ban - Premier előtt távozott a nyitóelőadás dirigense

Pár héttel a bemutató előtt, a próbák kellős közepén faképnél hagyta a Bayreuthi Ünnepi Játékokat Andris Nelsons lett karmester, a nyitóelőadás, a Parsifal dirigense, mivel feloldhatatlan ellentétei támadtak a fesztivál vezetésével.

    nelsons

 

A fesztivál szóvivője, Peter Emmerich csütörtökön jelentette be, hogy a 37 éves karmester szerződése felbontását kérte a vezetéssel több kérdésben kialakult nézeteltérés miatt. A szóvivő szerint Katharina Wagner igazgató - Richard Wagner unokája - az elmúlt napokban hasztalanul kérlelte maradásra a lett karmestert, aki az ünnepi játékokon nagy sikerrel dirigálta 2010 és 2014 között a Lohengrint. A szakítás csak erre a nyárra szól, és a jövőt illetően még van remény - mondta. 
    

A Wagner-fesztivál menedzsmentjének közleménye szerint "a különböző ügyekben megmutatkozó eltérő felfogás olyan légkör kialakulásához vezetett, amely egyik fél számára sem volt kellemes".
    

A Nordbayerischer Kurier helyi lap tudni véli, hogy Nelsons, a lipcsei Gewandhaus zenekarának és a Bostoni Szimfonikusoknak a művészeti vezetője összeveszett Christian Thielemann intendással, és hogy a megszigorított biztonsági rendszabályok is szerepet játszhattak a konfliktusban.
    

Wagnernek a július 25-i megnyitón bemutatandó utolsó operáját, a Parsifalt Uwe Eric Laufenberg, a wiesbadeni Hesseni ÁllamiSzínház intendánsa rendezi újszerű előadásban. Laufenbergnek köze volt egy korábbi botrányhoz is: 2014 novemberében ő ugrott be a Parsifal rendezőjeként, amikor a fesztivál vezetése megvált a botrányairól híres Jonathan Meesétől, akinek elképzeléseit finanszírozhatatlannak tartotta a menedzsment. 
   

 A Richard Wagner által 1876-ban alapított fesztivál a Wagner-rajongók nagy találkozója, amelyen ott tolong a német elit színe-java is. Angela Merkel kancellár, aki maga is operarajongó és Bayreuth törzslátogatója, bokros kormányfői teendői miatt idén hiányozni fog, három év alatt már másodszor.

 

 

süti beállítások módosítása