Jótékonysági cirkuszelőadás segíti a nyugdíjas artistákat

Idén augusztus 12-én tartják meg azt a jótékonysági előadást a Fővárosi Nagycirkuszban, amelynek bevételéből a nyugdíjas artistákat segíti a Magyar Artistaművészek Szakszervezete.

 

Eötvös Tibor, a szervezet elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hagyományosan minden évben megszervezett jótékonysági előadás bevételét karácsony előtt osztják szét a szakszervezet tagjai között.

 

vizi cirkusz


"Augusztus 12-én este a most futó vízi cirkusz előadást mutatják be. Az artisták társadalmi munkában, ingyen vállalták a fellépést, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. pedig minimális összegért bocsájtotta rendelkezésünkre az épületet. A jegyek árusítását egyedül végezte az egyesület" - fejtette ki az elnök. Hozzátette: a jegyek jól fogynak, szinte biztos, hogy teltházas előadás lesz.


Eötvös Tibor elmondta, hogy jelenleg százon felül van azoknak a nyugdíjas artistáknak a száma, akik átlagosan 80-100 ezer forintból élnek havonta. "Egy akrobata 35-40 évesen már nem tudja azt a teljesítményt nyújtani, mint 25 évesen, ezért hozták be annak idején a korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, ami ugyan alacsony összeg volt, de mellette még lehetett munkát vállalni. Ez a lehetőség mára megszűnt" - tette hozzá.


Az elnök felidézte, hogy régen bevált szokás volt az nyugdíjas artisták nézőtéri vagy próbatermi felügyelőként való visszafoglalkoztatása. "Ennek kettős értéke volt: egyrészt az idős művész nyugdíj-kiegészítéshez tudott jutni, másrészt sokéves tapasztalatával, tudásával nagyban segítette a fiatal artisták munkáját" - emelte ki Eötvös Tibor. Ennek a gyakorlatnak a felújításáról korábban már kezdeményeztek tárgyalásokat a cirkusz vezetésével, de megállapodás egyelőre még nem született.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása