Igenis, miniszterelnök úr! - A Brexittel aktualizálják az előadást

Az Igenis, miniszterelnök úr! című előadás a negyedik évadát kezdi az Átrium Film-Színházban, Alföldi Róberttel és Hevér Gáborral a főszerepben.

 

Az idei nyár megkerülhetetlen eseményeket hozott a brit politikában, hiszen a népszavazáson győztek a „brexit” pártiak, tehát az Egyesült Királyság népe úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból.

 

Igenis

Fotó: Mészáros Csaba

 

Antony Jay és Jonathan Lynn 2010-ben, a West Enden bemutatott darabjában a brit miniszterelnök még mit sem sejthetett arról, hogy 2016-ban milyen fordulat következik a brit és európai politikában, és milyen kusza helyzet alakul ki egy szempillantás alatt az EU-ból való kilépés miatt. Ugyanakkor a szerzők sokkal inkább a közéleti válsághelyzetek és hatalmi mechanizmusok szatíráját, semmint a konkrét politikai események szituációs komédiáját írták meg darabjukban, így teret hagynak arra, hogy 2016-ban frissíteni lehessen a darabon.

 

A csapattól amúgy nem áll távol, hogy reagáljon a világ eseményeire, ez rendre meg is történik az előadásban, rendszeres nézők pontosan tudják, hogy a produkcióban folyamatosan új és új elemek jelennek meg (illetve tűnnek el), de az alapkonfliktust teljesen új motívummal gazdagítani izgalmas kreatív kihívás volt az alkotók számára is. Ahogy Znamenák István rendező fogalmazott: „a feladat: Damoklész kardjával átvágni a gordiuszi csomót Kolumbusz tojásán”.

 

A darabot tehát ahhoz a helyzethez kellett igazítani, amiben egy miniszterelnök úgy próbálja meg megtartani népszerűségét, hogy akár a bent maradást, akár a kilépést szorgalmazza, a nép egyik fele biztosan elfordul tőle, és mindenképpen veszít. Vagy talán mégsem? A szeptember 9-i és a 15-i előadáson már az Igenis, miniszterelnök úr! 2016-os, frissített változatát láthatja a közönség az Átrium Film-Színházban.

 

Átrium

 

süti beállítások módosítása