"Remélem, nem sózzuk el a fagyialapot!” - Villáminterú Lengyel Ferenccel

Dobozy Imre fergeteges vígjátékát, A tizedes meg a többieket mutatja be a Magyar Színház 2016. szeptember 30-án. A rendező, Lengyel Ferenc azt ígéri, sorozatvetővel szórják majd a poénokat. Megtudtuk azt is, miért fontos ma ez a történet. Villáminterjú Lengyel Ferenccel.

A te füledben is ott cseng, hogy „Az oroszok már a spájzban vannak”?

Gyerekként láttam először a filmet. Annyira nagy hatással volt rám és barátaimra, hogy rögtön el is kezdtük gyártani a fa dobtáras géppisztolyokat. Aztán megkezdődtek a nagy csaták. A filmbeli orosz támadók „Gurrá!” ordítását szinte tökéletesre fejlesztettük. Az összes poént fújtuk kívülről: ,,A oroszok már a spájzban vannak! Ide lőjetek! Mi folyton csak zabálunk… Mi még megadni sem tudjuk magunkat…”

 

LENGYEL Ferenc Tizedesmegatobbiek

 

Ahogy megfigyeltem, még azok a férfiak is szeretik a háborús történeteket, akiknek az életben eszük ágában sincs katonásdit játszani. Szerinted a nézők közül a férfiak emiatt jönnek majd el az előadásra?

Én nem szeretem a háborús történeteket. De ez a darab kivétel: minden pillanatban váratlan és meglepő dolgok történnek, amelyek egyszerre leleplezőek és sokatmondóak, ugyanakkor önmagukban is hallatlanul mulatságosak.

 

tizedes proba5

 

És a nők miért jöjjenek el A tizedes meg a többiekre?

Igyekszünk sorozatvetővel szórni a poénokat, és eleganciával felmutatni - amit a nők is kedvelnek - a szemérmesen rajongóra, gyöngéden gunyorosra festett nemzeti önarcképünket. A jellemek pontos, finom kidolgozottsága a legfontosabb. Ügyesen kell kidekázni a hol cinikus, hol burleszkszerű, de mindig fergeteges humorú történetet.

 

tizedes proba1

 

A társulatból csaknem minden férfi felbukkan a színen - milyen visszajelzéseket kaptál, örülnek a csapatmunka lehetőségének?

Azt nem tudom, mennyire örülnek. Az a végén derül ki. De mindenképpen lendületes, ötletgazdag próbafolyamatra számítok. Remek színészek, remek szerepekben. Remélem, nem sózzuk el a fagyialapot!

 

tizedes proba2

 

Mi a rendezői célod A tizedes meg a többiek bemutatásával?

Ez egy rendkívül fontos mese. Fontos, mert kicsiben ott van benne az egész „két front közt ragadt” magyar történelem, és mi nem az unalomig ismert módon viszonyulunk hozzá. A természetes önzés és a másokért vállalt felelősség, a másokért cselekvés látszólag szemben áll egymással. Az emberek jól akarnak járni, aztán többnyire mégis tisztességesen viselkednek és ez így igazán röhejes. Ezen bizony rengeteget lehet nevetni.  

A képek a Tizedes meg a többiek próbáján készültek.

 

Portréfotó: Kozma János

Próbaképek: Zsigmond László

Szöveg: Vasvári Judit

 

 

süti beállítások módosítása