Összművészeti produkciót rendez Gergye Krisztián '56 jegyében

Összművészeti produkció készült Gergye Krisztián rendezésében az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából. A darabot október 18-án a Várkert Bazárban láthatja a közönség a CAFe Budapest fesztivál keretében.

unnepi

 

Az alkotók ajánlója:

 

Az 1956-os események 60. évfordulójára készült Egy ünnepi színjáték ...'56-'16 című előadás a forradalmi időszak hangulatát idézi meg, azokat az összetett érzéseket közvetíti, melyek nem redukálódnak a puszta forradalmi hevületre: a mindennapok szorongása, a személyes félelmek és remények ugyanúgy a forradalom légköréhez tartoznak, mint a filmhíradókból ismert felemelő heroizmus és a bukás tragikuma.

 

Nemcsak Magyarország, hanem – a hasonlóságokra összpontosítva – a tágabb régió kommunistaellenes forradalmai, felkelései is megjelennek az előadásban. A szereplők az interaktív térinstalláció, az opera, a koncert, a színház és a performance műfaji peremvidékén táncolva igyekeznek túllépni a műfajok között feltételezett vasfüggöny határain. Kvartettek jelennek meg: négy táncos, egy vonósnégyes, négy színész és négy énekes folyamatos jelenléte rendezi össze az eseményt.

 

"Nagyon érzéki, de jelenkori hangulatot szeretnénk teremteni, amely a fiatalabb generációk számára is közelebb hozza az 1956 őszi történelmi eseményeket" - mondta Gergye Krisztián az M1 aktuális csatornában. Mint fogalmazott, egy olyan összművészeti előadást készítettek, amely az irodalmat, a képzőművészetet, a zenét, az operát, a táncművészetet és a prózai színházat helyezi egymás mellé, és a különböző művészeti műfajok szintézisével kommunikálja 1956 emlékét.

 

egy unnepi szinjatek 5616 cafe budapest 2016 original 82943 


A rendező kitért arra, hogy egyfajta szorongó érzelmi helyzetbe akarják hozni a nézőt, amelyet a kommunista rezsim idején a hétköznapi ember érezhetett. Hozzátette: a színház eszközeivel kívánják megmutatni, mi történik, amikor manipulálva vagyunk, elnyomás van, és miként képes az ember ilyen helyzetben önmaga maradni.

 

Petrányi Barna, a produkció projektvezetője arról beszélt, hogy nem csak Magyarországon érthető darab létrehozására törekedtek. "Az előadás nemcsak a forradalom pozitív hangulatát, hanem az azt megelőző és követő időszak hangulatát is át kívánja adni". Megjegyezte, hogy a produkció rendezője vagy Zombola Péter zeneszerző is a fiatal kortárs művészek közé tartozik, számunkra 1956 témájának feldolgozása szintén hozhat korábban nem ismert részleteket. Ugyanakkor olyan személyek is közreműködnek a darabban, akik érintettek voltak a forradalomban.


"A darabot november 3-án Washingtonban, másnap pedig New Yorkban is bemutatjuk a New York-i Magyar Intézettel együttműködésben és a tervek között erdélyi előadások is szerepelnek" - mondta a projektvezető.

 

 

süti beállítások módosítása