Megalakult a Nemzetiségi Színházi Szövetség új elnöksége

A Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség Közhasznú Egyesület hétfői, tisztújító közgyűlésén megválasztotta a szervezet új elnökségét. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója vállalta el az elnöki tisztséget, munkáját négy elnökségi tag segíti majd.

 

Titkárként Frank Ildikó (Magyarországi Német Színház), alelnökként Rusz Milán (Magyarországi Szerb Színház), továbbá Jónás Judit (Cinka Panna Cigányszínház) és Vidákovics Szláven (Pécsi Horvát Színház) vesz részt az egyesület új vezetőségében. A tisztújító közgyűlés elején a tagok egy perces néma csenddel emlékeztek meg a nemrég elhunyt alapító elnök személyéről, Gergely Lászlóról, aki a nemzetiségi színjátszás egyik elkötelezett híve volt. Az új elnökség a szövetség érdekképviseleti tevékenységét erősítve folytatja a 2010-ben elkezdett munkát. 

 

mnszsz

 

A szervezet a magyarországi nemezetiségi színházi kultúra fejlesztésére hivatott. Feladatai közül a színházi értékek védelme, a magyarországi nemzetiségi színjátszás területén működő színházi szervezetek munkájának segítése áll. Az egyesület további tevékenységei között szerepel színházi produkciók létrehozása és helyi kulturális programok szervezése. Ezen elvek mentén az új elnökség szeretné ismét megrendezni a Nemzetiségi Színházak Találkozóját, az Arcusfestet, mely nemcsak a szakmai találkozást teszi lehetővé, hanem kiváló alkalom a nemzetiségi színjátszás bemutatkozására is. Ennek egyik fontos pillére a Pécsi Országos Színházi Találkozón való további megjelenés és a Magyar Teátrumi Társaság nyári fesztiválján, a Szarvasi Vízi Színház programjában való részvétel.


A Nemzetiségi Színházi Szövetség egyik küldetése a kisebbségek anyanyelvi színjátszásának fenntartása és erősítése, melynek egyik bástyája lehetne a régóta vágyott budapesti játszóhely is.


Az új elnökség elkezdte munkáját és továbbra is dolgozik a hazai kisebbségi színjátszás szerepének erősítésén a magyarországi kulturális palettán.

 

Magyarországi Nemzetiségi Színházi Szövetség

 

 

süti beállítások módosítása