Az Operettszínház felmondott Kerényi Miklós Gábornak

És belső vizsgálatot indít, miután Maros Ákos színész, táncos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában néven nevezte a rendezőt, aki állítása szerint huszonhárom évvel ezelőtt zaklatta.

Az Egyenes Beszéd hétfő esti adásában a táncos, színész arról beszélt, hogyan zaklatta Kerényi Miklós Gábor. A huszonhárom évvel ezelőtti eset a Szegedi Szabadtéri Játékokon történt, amikor az akkor tizennyolc éves táncos elkésett a próbáról. A megnevezett férfi „ezt zokon vette, a mikrofonba ordított, hogy ezt meg kell torolnia”. Ezután állítása szerint felmentek egy kollégiumi szobába, ahol a rendező eltorlaszolta az ajtót, és utasította a fiút, hogy vegye le a nadrágját és az alsónadrágját.

kerenyi_24_hu.jpgKerényi Miklós Gábor (forrás: 24.hu)

Maros az Index vasárnapi cikkében még név nélkül mondta el a történetet: „Mondom, ha valami, hát ez nem fog előfordulni. Magamon hagytam. Nagyjából hármat húzott a seggemre, de erősen, nem volt normális a csávó.

És elkezdte mondani, hogy tudom, ez most fáj, de ha sírni akarsz, nem baj, hadd jöjjenek a könnyek. Ott kapcsoltam, hogy ebben semmi poén nincs, éreztem, hogy itt valami nem jó, még akkor sem, ha nem vette elő a farkát, nem volt semmi ennyire durva. Felhúztam a farmeromat, és azt mondtam, ezt fejezzük be. Azt mondta, maradjak még. Mondom, nehogy megpróbáljon megállítani, mert lerúgom a fejét. Elrúgtam az ajtó elől a padot, és eljöttem”.

Kerényi Miklós Gábor két nappal ezelőtt felmentését kérte operettszínházi művészeti vezetői posztjából és kezdeményezte nyugdíjazását. Az Operettszínház is közleményt adott ki akkor. A Budapesti Operettszínház a mai napon azonnali hatállyal felmentette Kerényi Miklós Gábort a munkavégzés alól és belső vizsgálatot indított az ügyben. 

A Budapesti Operettszínház közleménye

A Budapesti Operettszínház Igazgatósága kijelenti, hogy a Kerényi Miklós Gáborral kapcsolatban hétfőn este felmerült konkrét ügy kapcsán azt a döntést hozta, hogy a vasárnap nyugdíjazását kérő művészeti vezetőt azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól, és belső vizsgálatot indít.

Továbbá ezúton ismételten kinyilvánítja, hogy a leghatározottabban elítéli a fizikai bántalmazás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Kijelenti, hogy elkötelezett az ilyen ügyek felderítésében, a zaklatást vagy fizikai bántalmazást elszenvedett áldozatok minden lehetséges eszközzel történő megsegítésében, továbbá kéri, hogy az érintettek az igazság törvényes keretek között történő tisztázása végett a megfelelő lépéseket tegyék meg.

A döntéssel kapcsolatos művészeti kérdések megválaszolásában időt kér, de kijelenti, hogy a repertoár és a meghirdetett műsor zavartalan lebonyolítását a társulat minden erejével biztosítja, ezért kéri a sajtó és a közvélemény segítségét és együttműködését a zavartalan munka folytatása érdekében.

Egyúttal azonnali hatállyal megkezdte egy olyan belső etikai és bejelentési protokoll és szabályzat kidolgozását, amely a színházban zajló művészi és gyakorlati munka kapcsán a jövőben megfelelő kontrollt tud biztosítani a hasonló esetek elkerülésére. Ennek érdekében kapcsolatba lépett hazai és nemzetközi szakmai szervezetekkel és nemzetközi színházetikai ügyekben is tapasztalt jogászokkal.

Korábbi közleményünknek megfelelően ismételten kiemeljük, hogy a Színház felvette a kapcsolatot az Előadóművészi Jogvédő Irodával, és tájékoztatta a társulatot a bejelentési lehetőségekről.

Az Operettszínház ezúton megerősíti korábbi nyilatkozatát, hogy mindent megtesz és együttműködik az áldozatok megsegítésében, felderítésében és az igazság tisztázásában.

a Budapesti Operettszínház Igazgatósága

2017. november 7.

süti beállítások módosítása