Így szerettek ők – májusban újra felolvasószínházi estek az Átriumban

Az Átrium október óta ad otthont a Réczei Tamás író-rendező által létrehozott sorozatnak, májusban a sorozat legnépszerűbb előadásai újra műsorra kerülnek. 

A felolvasószínház sorozat első, Kosztolányi Dezsőről szóló részét októberben láthatta először az Átrium közönsége. A költő szerepében Gyabronka József látható, róla korábban Réczei úgy nyilatkozott, hogy „néhányan birtokolják azt a képességet, hogy papírral a kezükben is teljes színházi hatást képesek nyújtani. A Kosztolányit megidéző Gyabronka József mindenképpen közéjük tartozik. (...) Szeretem, ha az arcban van hasonlóság, de ami igazán számít, az a lelki típus. Gyabronka esetében például ugyanaz a fajta humora van, mint Kosztolányinak”.  

gyabron.jpgGyabronka József az eladásban (fotó: Mészáros Csaba)

József Attila szerepében az Átrium előadásainak egyik állandó szereplője, Fehér Balázs Benő szerepel. József Attila öngyilkossága előtt találkozót beszélt meg Kozmutza Flórával, akiről nem tudta, hogy időközben megismerkedett Illyés Gyulával. Flóra le is ment Balatonszárszóra. Hogy milyen állapotban találta ott a költőt, ezt is megtudhatják a nézők ezen az estén.

Karinthy Frigyes szerepében Scherer Pétert láthatjuk újra, aki így mesélt az előadás egy részletéről: „a kedvenc részem a felolvasószínházi estből Karinthy és Kosztolányi beszélgetése Karinthy agytumoráról. Ez a tumor nagyon komoly dolog, érdemes komolyan venni, állapítja meg Karinthy. Mire Kosztolányi megjegyzi, hogy jóindulatú. Erre Karinthy azt mondja neki: »Dezsőkém, nekem az a tumor, amelyik jóindulatú, az nem is jelentkezik. Szerintem bele fogok halni, de nincs semmi baj, mert felkerülök a mennybe, és ott Jézus Krisztus azonnal átadja nekem a helyét. Feláll majd az Úr jobbjáról, és azt mondja, ez az ember még nálam is többet szenvedett, mert Böhm Aranka férje volt.«” 

sch.jpgScherer Péter az előadásban (fotó: Lakatos Péter)

Ady Endre és Brüll Adél szerelme a magyar irodalom egyik legismertebb szerelmi története, az Átriumban a költő szerepében Kőszegi Ákos, Léda szerepében Herczeg Adrienn, Diósy Ödönében pedig Szatory Dávid látható. 

Előadás időpontok

május 7. 19:30 - Ady Endre
május 8. 19:30 - Kosztolányi Dezső
május 17. 19:30 - József Attila
május 29. 19:30 - Karinthy Frigyes

Magyartanárok számára a részvétel ingyenes, számukra regisztráció a jegy@atrium.hu címen lehetséges.

(Forrás: Átrium)

Kapcsolódó cikkek

„Néhány színész, papírral a kezében is teljes színházi hatást képes nyújtani”

süti beállítások módosítása