Napközben

2002-03-27 10:00 Kossuth

Napközben



NAPKÖZBEN - A Magyar Rádió közérdekű magazinja

Mv.: - Jó napot kívánok, a Napközben második órájában, a mikrofonnál Rékai Gábor és P. Kiss Zsuzsa.

Mv.: - Az első órából Dezsényi Péter válogatott.

Dezsényi Péter: - Színházi világnap van. A neves színházi szerző Molliere onnan vette a jó ötletet, ahol találta, ugyanígy a Krétakör Színház is, ott szerez támogatót ahol talál.

Egyetlen jó dolog történt velünk most az első hónapokban az az, hogy egy párizsi színházi igazgató nem bírja nézni azt, hogy ez a Krétakör színházi kezdeményezés ez meghaljon és föloszoljék ez a társulat. Ezért azt mondta, hogy ő megteremti azt a pénzt, amiért mi Magyarországon tudunk színházat csinálni és időnként ki tudjuk hozzá vinni az előadásainkat.

Dezsényi Péter: - A pécsi színházi szemlén természetesen versenyeznek is majd az előadások. De milyen lesz a zsűri? Vendégünk Lökös Ildikó a szemle egyik szervezője.

Lökös Ildikó: - Megmarad ez a civil zsűri, hogy így fogalmazzak, de mellette lesz egy szakmai zsűri is. Sőt, a színészek Garas Dezső javaslatára összeállnak teljesen egyéni kezdeményezésként tizenketten. Sajátmaguk megveszik az okleveleket és maguk a színészek is ki fognak adni díjat. Mindenképp lesz verseny. De egyébként ha azt mondanánk, hogy nincs verseny, akkor is lenne, mert akkor is óvahatatlanul összeméretődnek az előadások. Írásba is tudjuk adni, meg valami díjakat is.

Mv.: - És Lökös Ildikó itt van velünk is, nemcsak a szalagról hangzott el. Mi van ma még a színházi világnapon konkrétum, konkrét esemény, hova mehetünk.

Lökös Ildikó: - Hát már említette a Gábor ezt délután, a Jókai téren, ami egy szimpátia tüntetés a színház mellett. Most így va választások idején nagyon jó, hogy éljen a színház, erről szólna ez a tüntetés. Jordán Tamás vezeti, színészzenekar is vezeti és minden színház elküldi a maga képviselőjét. Ugyanígy délután háromkor a Goethe Intézetben Zsámbéki Gábor vezetésével, ugye most itt van a stuttgarti színház, akiknek az előadását meg lehet nézni, a Katona József Színházban tegnap is meg ma is. A nemzetközi színházi kapcsolatokról, együttműködésekről, tehát ez egy nagyon szép demokratikus gondolat, hogy hogyan dolgozhatunk együtt. Délután háromkor a Merlin Színházban bemutatkozik az új honlapjával a szinhaz.hu, amit Ternel Dániel igazgat vagy irányít vagy szerkeszt.

Mv.: - És az utánpótlást is ezekben a napokban véli itt, hogy így fogalmazzak.

Lökös Ildikó: - Igen, most történnek, most zajlanak, tehát most meg lehet nézni. Az egész országban mindenki a saját területén Kecskeméttől Debrecenig, Pécstől Győrig az előválogatós diákszínjátszó veresenyeket. Ebben a három napban Budapesten is a Vörösmarty gimnáziumban mérik össze erejüket a diákszínjátszók. Hogy majd április végén Csurgón találkozzanak a legjobbak, ahol tényleg nagyon erős szakmai zsűri lesz. Aztán hogy haza is beszéljek. Délután ötkor az újszínházban bemutatjuk az ösztöndíjas drámaírónkat Töppler Zoltánt, aki ott dolgozik egy évig a színházunkban, sőt szerepet is játszik a Falunk rosszában. És neki fogunk részleteket felolvasni a darabjából. Este fél tizenegykor pedig a Súgó csiga díjat adják át a Tháliában, de már integetnek, hogy be kell fejeznem, pedig rengeteg mindenről

Mv.: - Csak azért Ildikó, elnézést, nem nagyon beszélhet tovább, a rádióban a színházi világnap, a Déli Krónika, a Vendég a háznál Gyerekek és színház, Vidéki színházak fél öt előtt egy kicsivel. A Határok nélkül-ben a határon túli magyar színházakról. Esti kör kilenctől tízig a Nemzeti Színházról. Szóval ha nem is ön, de a színházról nagyon sok szó esik még a rádióban.

Mv.: - És hogy mi várható a következő két órában így napközben, hány centis most a Duna. Budapestnél még látszanak a rakparti korlát teteje, a Római-parton pedig már vízben állnak a csónakházak. Néhány perc múlva országos vízállás-jelentést hallhatunk a folyóról.

Mv.: - Aztán, egész évben húsvét, legalábbis Salsburgban. Miért éri meg az ünnepen túl is ott nyitvatartani a húsvét-boltot.

Mv.: - Rövidesen nyit az erzsébeti csokoládé múzeum. Gondolom mindent a szemnek, semmit a kéznek.

Mv.: - Ma befejezzük munkajogi sorozatunkat. Ezúttal a személyiségi jogokról lesz szó a mukahelyen. Bemutatjuk a civil társadalom idei díjazottjait és ötleteket adunk arra, hogy hol találnak programot a tavaszi szünetre diákok és szüleik.

Mv.: - Telefonszámunk 328-71-11. Zenéket továbbra is Jávor Zoltán válogatja.

süti beállítások módosítása