Mûvészetek Völgye 2003

Az 1989-ben három napig tartó fesztivál (akkori nevén: Kapolcsi Mûvészeti Napok) óta sokat változott a világ, azonban a Balaton-felvidék többszáz éves hat kis falujában megrendezésre kerülõ eseménysorozat azóta is a különlegesség, a kreativitás, a minőség jegyében fogadja évi 160-180 ezer látogatóját. Magyarország legnagyobb nonprofit összművészeti fesztiválja alapítása óta mintaadó, értékõrzõ és értékteremtõ törekvéseivel meghatározó szerepet játszhat Európában az elkövetkezõ esztendõkben.



Megalakult az EU-szekciónk

Az Európai Unióhoz való csatlakozás, valamint az információs, kommunikációs fejlesztések jegyében a napokban megalakult a Völgy EU- és internetes szekciója. Az EU-szekció megalapítását hangsúlyozottan nem a csatlakozás küszöbén idˇszerű trendek miatt tartjuk szükségesnek. A fesztivál elmúlt tizennégy esztendeje alatt - elsősorban finanszírozási gondokból fakadóan - nem nyílt lehetőségünk rangos külföldi előadóművészek, programok befogadására. A Fonó Budai Zeneházzal és Magyar Rézfúvásért Kulturális Egyesülettel közösen benyújtott Phare-pályázatunkkal 30 ezer eurót (7 millió forintot) nyertünk, melyhez hozzájön 4 millió forint önrész. Ebből az összegből rendezzük meg az Európai szél elnevezésű, főként klasszikus, kortárs és népzenei programsorozatot, hazai és külföldi előadók közreműködésével. A "Talpalatnyi Európa" rendezvénysorozat keretében Taliándörögdön kerül sor a kistérségek és kistelepülések képviselőinek konferenciájára, melynek témája: kistelepülések, kultúra és az Európai Unió.


Programok

Természetesen a jubileumi 15. Mˇvészetek Völgye Fesztiválon is változatlanul minden műfaj megtalálható: klasszikus-, tánc- és utcaszínházi előadások; irodalmi estek és teaház; egyházi, régi-, népzenei, világzenei és jazz-koncertek, prímásverseny, táncházak; játszóházak és Meseország minden faluban; Pajtamozgó-filmvetítések, Völgyhíradó minden nap, kolostortúrák, gregorián koncertekkel, barlangtúrák, és zenés erdei séta.


Több mint 60 kiállítást rendezünk, szervezünk Országos Fazekas és Keramikus Találkozót, kézműves vásárt mesterségbemutatókkal. A Völgyben 50 helyszínen 3500 művész közel 800 produkcióval lép fel.


Megújult a Völgykommunikáció

A Völgykommunikáció eddigi alapját képezˇ Völgyfutár, Völgy Távirati Iroda és Völgyhíradó mellé csatlakozott a Magyar Színházi Portál szerkesztősége, a www.origo.hu internetes portál, valamint a Magyar Teleházak Országos Szövetsége. Médiapartneri körünk is jelentősen bővült, a Pannon Lapok Társasága lapcsalád (mely a Zalai Hírlap, Vas Népe Vas Népe, Fejér Megyei Hírlap, Dunaújvárosi Hírlap, Veszprémi Napló kiadója) nemcsak kiemelt terjedelemmel támogatja a fesztivált, szerkesztőségének egy kis csoportja a Völgy sajtósaival együtt készítik az emelt példányszámú, külsőségeiben is megújuló Völgyfutárt. Hirdetési felületekkel és szintén kiemelt terjedelemmel népszerűsíti a Völgyet a Népszabadság is. Előrehaladott tárgyalásokat folytatunk a Magyar Televízió vezetőivel, hogy a közszolgálati tévé és a "közszolgálati fesztivál" végre egymásra találhasson.


A MIE a Völgyben

A Magyar Iparmˇvészeti Egyetem (MIE) tíznapos, autonóm "Iparművészeti Köztársaságot" hoz létre Taliándörögdön, a Lőtérszínpad mellett júniusban átadandó új iskolaépületben és környékén. A program munkacíme: "VÖLGYIPARMŰVÉSZET". A MIE öt művész tanszékének (építész, formatervezˇ, szilikát, textil, vizuális kommunikáció) és Menedzserképző Intézetének hallgatói kreatívan és aktívan vesznek részt a közös munkában.


Vendégünk Debrecen

Debrecen város Öcsön a Fonó felkérésére kapcsolódott be a szervezésbe. A falu három templomkertjében, a Faluházban és annak udvarán, valamint a Kőfejtőben rendezendő programok között látható lesz a Csokonai Színház előadásai, a Debreceni Néptáncegyüttes fellépése, a Debreceni Szimfonikusok, a Kodály kórus, a Debrecen Dixieland Band, és az Ölveti Blues Band és a Debreceni Jazz Együttes estje. De alternatív színházi produkciókkal, angol és francia nyelvű előadásokkal is készülnek. A várost bemutató fotókat, és néhány ott született kortárs képzőművész (Holló László, Félegyházi László) munkáit is kiállítják.


Amerikai társulat

Idén tíz napra a Völgybe látogat az International Institute for Theatre Research (Nemzetközi Színházkutató Intézet) társulata az Amerikai Egyesült Államokból, Pennsylvaniából. Repertoárjukon három darab szerepel: görög tragédiák adaptációi (Siri álma, Iliumi nők, Médea.) A darabokon kívül spontán alakuló "tánc-és énekünnepeket" is létrehoznak, amelybe bárki szabadon bekapcsolódhat a közönségből. Kapolcs és a többi falvak utcáin és terein is készülnek hasonló akcióra, valamint az amerikai indián hagyományokra épülˇ "Hosszú Táncok" elnevezésű produkciójukra.


Önálló művészeti köztársaságok


A Krétakör társulata a Hazámhazám három előadásával, valamint két premierrel is készül Monostorapátiba. A Fonó Budai Zeneházzal immár harmadik éve dolgozunk együtt a fesztiválon. Szervezőinek köszönhetően 2002-re Öcs az egyik leglátogatottabb Völgyhelyszínné nőtte ki magát. Változatos programjaik közül kiemelkedő a világzenei vonal. A Bárka Színház tavaly vállalta magára először Pula programjainak szervezését. A Bárkakikötő idei kínálatában is természetesen a színház műfaja játszik meghatározó szerepet.


Kapolcsi beszélgetések Taliándörögdön

Pálinkás István interjúkötete 120-130 oldal terjedelemben 5000 példányban jelenik meg. A könyv nem pusztán a Művészetek Völgyében járt országos hírű alkotókkal, művészekkel, személyekkel készített interjúkat tartalmazza, hanem olyan riportelemeket is, amelyek egyértelműen mutatják a tájban-természetben élő ember hétköznapjait, az egymás iránti tiszteletet, a táj szeretetét… A kiadvány elsődleges célja, hogy minél jobban felhívja a figyelmet egy olyan művészeti találkozóra, amely európai rangúvá emelkedett az elmúlt évek során, és egyre nagyobb érdeklődést váltott ki határainkon túl is. Interjúkötetünk témája tehát alapvetően: "Utunk Európába" gondolat köré szerveződött.

A könyvben megszólal többek között Bácskai Júlia pszichológus, Gurisatti Gyula négyszeres világbajnok búvárúszónk, Dinnyés József daltulajdonos, Fábry Sándor show-man, Galkó Balázs színművész, Illés Sándor kapolcsi plébános, Tampai Rinpocse tibeti szerzetes Szeremley Huba borász, Szőke András filmrendező, Szurdi Éva keramikus, Ráday Mihály faluvédő, Cseh Tamás énekes és természetesen Márta István.


Jordán Tamás örökös Völgyművész

A Művészetek Völgye Jordán Tamás színmˇvésznek a 60. születésnapja alkalmából az „Örökös Völgyművész” címet adományozta. Ezen elismerés egyben felkérés is, hogy a Művészetek Völgyében a neki tetsző időpontban, helyszínen és műsorral fellépni szíveskedjék.






"Írók a fa alatt"

Különleges sorozatnak ígérkeznek a nyolc estén át tartó irodalmi találkozások. A plébánia udvaron, árnyas fák tövében, zamatos borok mellett esténként más és más téma ürügyén a kortárs magyar írók legjelesebbjei olvasnak föl műveikből a Kortárs Kiadó, a Magyar Írószövetség és az Ortega y Gasset Kör szervezésében. A fölolvasó vendégek közt többek közt ott lesz Kodolányi Gyula, Sűcs Géza, Sárközi Mátyás, Tolvaly Ferenc, Temesi Ferenc, Balla D. Károly és sorolhatnánk hosszasan, hogy a huszonnégy író közül senki ne maradjon ki...



süti beállítások módosítása