Anconai szerelmesek

A Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulata május 3-án, vasárnap mutatta be legújabb, Anconai szerelmesek című nagyszínpadi produkcióját a filharmónia koncerttermében. A Vajda-Fábri szerzőpáros zenés komédiáját Parászka Miklós vitte színre. Szereplők: ifj. Kovács Levente, Ababi Csilla, Veress Előd, Gajai Ágnes, Csepei Róbert, Fodor Réka, Kiss Csaba, Molnár Júlia, Fábián Enikő.

anconai_plakat

 

A budapesti Radnóti Színház 1997-ben mutatta be az Anconai szerelmesek című zenés komédiát, többek között az azóta igazi sztárrá lett Szervét Tiborral és Schell Judittal. Az előadás hatalmas sikert aratott, 200 előadás után, telt házak mellett vették le műsorról.

A színdarab születése sem nevezhető szokványosnak. Vajda Katalin annak idején Valló Pétertől, a Radnóti Színház főrendezőjétől azt a feladatot kapta, hogy egy reneszánsz olasz komédiát írjon át úgy, hogy azokba helyezze el a ´70-es évek legismertebb olasz slágereit. Kilenc komédia elolvasása után Vajda Katalin arra gondolt, hogy inkább saját maga ír egy tizediket, mert az évszázados szövegekbe és történetekbe nem illeszthetőek be az édes-bús 20. századi dallamok. Így született meg az Anconai szerelmesek, amely aztán elindult a siker útján. Vidám, szellemes, zenés összekacsintás. A hatvanas, hetvenes évek olasz slágereivel könnyen giccses lehetne, ha nem volna benne fricska. A színészek önfeledten lubickolhatnak a szerepekben, megajándékozva a nézőt egy kellemes nyári estével. Az előadás nem csak humorban bővelkedik, nem hiányoznak a szép lírai pillanatok sem, amelyhez a kor leghíresebb olasz slágerei nyújtanak igazi csemegét. Felhangzik többek között a Volare; az Una lacrima sul viso; a Che sara; a Ciao bambina; a No ho l'eta; a Qoando, quando.

A darabot azóta bemutatták Nyíregyházán, Székesfehérváron, Veszprémben, Egerben, Békéscsabán, Pécsett, Szegeden, Miskolcon, Révkomáromban és Szatmárnémetiben. A Csíki Játékszínben is műsorra tűzték a darabot 2003-ban, melyet a nagyváradi előadást is rendező Parászka Miklós vitt színre.

Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulat
Vajda Katalin: ANCONAI SZERELMESEK

zenés komédia olasz slágerekkel
Dalszövegek: Fábri Péter

TOMAO NICOMACO, anconai polgár: IFJ.KOVÁCS LEVENTE
LUCIA, a lánya: ABABI CSILLA
LUIGI DEL SORO, vándormuzsikus: VERESS ELŐD
DRUSILLA, római lány: GAJAI ÁGNES
LUCREZIO, egyetemi hallgató: CSEPEI RÓBERT
VIKTÓRIA, a magyar lány: FODOR RÉKA
GIOVANNI, cukrász: KISS CSABA
DORINA, Tomao házvezetőnője: MOLNÁR JÚLIA
AGNESE, panziótulajdonos: FÁBIÁN ENIKŐ Poór Lili-díjas

Díszlettervező: MELEG VILMOS, TORKOS ISTVÁN
Jelmeztervező: BUDAHÁZI ATTILA m.v.
Zenei vezető: MANFRÉDI ANNAMÁRIA m.v.
Koreográfus: DIMÉNY LEVENTE
Ügyelő: Vajda Zoltán


Rendező: PARÁSZKA MIKLÓS

Bemutató: 2009. május 3.

 

Forrás: Nagyváradi Állami Színház - Szigligeti Társulat



süti beállítások módosítása