Mindennapjaink a színpadon

A 29. évadot új lendülettel, dinamikusan kezdi a Katona József Színház. Csak októberben négy friss produkcióval várja a nézőket a legendás intézmény, kiemelt figyelmet fordítva a klasszikus szerzők sikerdarabjai mellet a kortárs irodalom bemutatására. Ezen a héten két olyan produkcióval gyarapodik a repertoár, amelyek napjainkat érintő kényes társadalmi-szociális jelenségeket járnak körül.

phoca_thumb_l_ciganyok_domolky_web_005

 

Az izgalmas októberi bemutatók sorát Tersányszky Józsi Jenő Cigányok című műve nyitja. A dráma szövegét Grecsó Krisztián gondolta tovább, láthatóvá téve egy népszínmű hangulata és napjaink gondolatvilágának metszéspontjait. A nagyszínpadra Máté Gábor által rendezett produkció főszerepét Keresztes Tamás játszhatja el, partnere Pálmai Anna lesz. Szacsvay László, oldalán Szirtes Ágival, mint prímás jelenik meg a színpadon, de feltűnik még a fontosabb szerepekben Kovács Lehel, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Fekete Ernő, Bezerédi Zoltán, Ujlaki Dénes, vagyis a Katona színe-java. A Cigányok zenei betéteit Sáry László komponálta, a díszletet Cziegler Balázs, a jelmezeket Füzéri Anna álmodta meg.

 

phoca_thumb_l_ciganyok_domolky_web_002

 

Máté Gábor bevállalta, hogy belenyúl a darázsfészekbe. „Azt akarjuk, hogy üssön; hogy önök hazáig ne találják a lakáskulcsot" - árulta el a rendező a próba során. Ezt erősíti a mű szerzőjének egy gondolata: „Mindenkinek igaza van. Ebben az országban mindenkinek van igaza. És senki nem érti a másikét, a másik igazság nem igazság. Mindenki fél, a magyarok a cigányoktól és viszont. Ezért volt élvezetes megírni ezt a darabot. Amiért élni rossz itt." A darab október 15-től látható a Katona József Színházban.


phoca_thumb_l_ciganyok_domolky_web_012

A nagyszínházi bemutatót egy nappal előzte meg a Kamra új előadása, melyet Kovács Dániel rendez. Az 1983-as születésű Masłowska tizenhét évesen, vidéki gimnazista lányként robbant be a lengyel irodalmi életbe a Lengyel-ruszki háború című regényével, amely 2003-ban az Európa Kiadó gondozásában magyarul is megjelent.

„Maslowska műveiben saját korosztálya által átélt lengyel, de általában korunk mindennapjainak kilátástalanságát ábrázolja meglepő erővel, a mai fiatalok szlengjéből kifejlesztett sajátos nyelvezetével" - írja a szerzőről Pászt Patrícia, a darab fordítója.

 

phoca_thumb_l_ketlengyelul_nyiltproba_domolky_web_029

 

A dráma hétköznapi szlengje könnyű irodalmiságot sugall, mégis mély, súlyos kérdéseket jár körbe. „Dzsina jó lány. Semmit nem fog ellopni, semmit nem fog lehányni. Esküszöm, annak az ártatlan gyermeknek az életére, akit a szíve alatt hord." A két fő szerepet Dankó István és Borbély Alexandra játssza, a road movie hangulatú előadásban színpadra lép még Elek Ferenc, Bodnár Erika, Pelsőczy Réka, Kun Vilmos, és Tóth Anita. A Két lengyelül beszélő szegény román, a játékon túl, izgalmas látványvilágot is ígér; a rendező, aki az előadás díszlettervezője is egyben, az elképzelt „színpadi" teret green box technika segítségével valósítja meg.

 

phoca_thumb_l_ketlengyelul_nyiltproba_domolky_web_023


fotók: Dömölky Dániel
forrás: Katona József Színház




 

süti beállítások módosítása