POSZT 2012: Vidnyánszky és Csizmadia köszöntője

Az alábbiakban Csizmadia Tibor, a Magyar Színházi Társaság elnöke, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke és Halász János köszöntőjét olvashatják, amelyet a 12. POSZT alkalmából fogalmaztak meg.

attila

FESZTIVÁL – A KÖZÖSSÉG ÜNNEPE

Amikor tágabb és szűkebb világunkat egyre inkább elborítja a gazdasági, pénzügyi és társadalmi válság érzete, az emberek közössége és azon belül is az egyén, mint személyiség fokozottan keresi azokat a támpontokat, melyek tájékozódási alapul szolgálhatnak irányt vesztett életünkben. Amikor az anyagi, kézzelfogható dolgok egyre inkább devalválódnak, elértéktelenednek, az ember nagyobb eséllyel döbbenhet rá, hogy a materiális javak birtoklásán túl olyan kincsekkel is rendelkezik, melyeket korábban talán feleslegesnek tekintett és nem fordított rá kellő figyelmet. Lehetőséget adhat számunkra a szellemi és lelki megújulásra, amennyiben az általános krízishangulat közepette képesek vagyunk meglátni, hogy a kultúrából és azon belül is a művészetből, mint az évezredek során felhalmozott emberi tudás és kreativitás kincsestárából bármikor meríthetünk. Csodálatos módon a színház, amely talán a legszemélyesebb művészeti forma, nemcsak Magyarországon, de világszerte továbbra is nagy számban vonzza a közönséget, ezért rendkívül fontos, hogy a nézőknek illetve alkotóknak lehetősége legyen ünnepként megélni a találkozást. Ennek egyik legalkalmasabb formája a „fesztivál” – mint olyan kulturális jelenség, amely közösségteremtő és közösségformáló, hagyományokat őrző és megújító fóruma a színházat művelő szakmának és közönségének. A „Fesztivál” – térben és időben sűrített színház, ahol szórakozva és komoly dolgokról szólva ünnepelhetünk, és meríthetünk lelki-szellemi muníciót az anyagi világ problémáinak megoldásához. Kívánom, hogy a 2012-es Pécsi Országos Színházi Találkozó valóban a közösség színvonalas, örömteli ünnepe legyen!

Vidnyánszky Attila

a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

csizmadia

ÜNNEP A POSzT!

Ünnep az alkotóknak, a színházi szakmáknak és ünnep a közönségnek is. Ünnep akkor is, ha a színházak működését a pénzhiány fojtogatja, ha színházak megszűnnek, társulatok felbomlanak, és úgy érezhetjük, hogy már csak tenyérnyi hely marad szakmánk gyakorlására. Ilyenkor igazán értékes ez a találkozó, mert mutatja, hogy még létezünk.

Vannak más színházi ünnepeink is. A Színházi Világnap, a színházi évadnyitók, a premierek mind ünnepek, hiszen elkészült a mű, az előadás, amivel az alkotók átadják gondolataikat, érzéseiket, világról alkotott benyomásaik színpadi tükörképét a közönségnek. És a néző ott van, figyel és kíváncsi. A POSzT minden egyes előadása a Nézőt is ünnepli.

Dramaturgok, tervezők, kritikusok, színházi egyetemek, határon innen és túl, fontosnak tartják, hogy megjelenjenek a POSzT-on a versenyprogram melletti kínálatban is. A független színházak külön szakmai programsorozattal készülnek a POSzT-ra. A POSzT megjelenést biztosít olyan színházaknak is, akik a saját közösségükben megbecsült formációk, de ilyenkor lesz lehetőségük arra, hogy az országos figyelmet is magukra vonják. Így a szakma sokrétűségét is ünnepli a POSzT.

2012-ben sok szempontból megújul a színházi találkozó. Új a művészeti vezető, új társtulajdonos lépett be a fesztivált szervező kft-be, néhány ponton módosul a program-szerkezet, a Zsolnay negyed megnyitásával izgalmas, új helyszínek jelennek meg és teszik színesebbé, érdekesebbé ezt az eseményt, gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Biztos vagyok benne, hogy nemcsak a színházi szakmának, hanem Pécs városának is ünnep lesz ez a fesztivál. A XII. POSzT-hoz a Magyar Színházi Társaság nevében jó szórakozást, tartalmas ünnepet kíván:

Csizmadia Tibor
a Magyar Színházi Társaság elnöke

HALÁSZ JÁNOS KÖSZÖNTŐJE

halasz

Valamit az egymást követő években tizenkettedszer is megcsinálni, az már elismerésre méltó teljesítmény. Természetesen,  ha úgy ítélik meg azok, akiknek szánják. Idén ismét vizsgázik a Pécsi Országos Színházi Találkozó; s az ítészek is úgy változnak, ahogy a színházi nézőtér szokott – előadásonként. Mádl Ferenc, akkori köztársasági elnök is a 12 évvel ezelőtti köszöntőjében az időt álló kultúra ünnepéről írt: „… a nemzeti öntudat ébresztésének, a függetlenség és a társadalmi haladás kikényszerítésének legkivételesebb pillanatában is kitüntetett feladatnak tekintettük a magyar színpadi művek, magyar nyelvű színjátszás, a magyar színház ügyének felkarolását.”

Emlékszünk? A kezdetekkor, tehát 2001-ben, a Magyar Színházi Társaság az addigi vándor szakmai fesztiválnak állandó helyszínt keresett, volt egy város – Pécs – mely befogadta, és volt egy minisztérium  - Nemzeti Örökség Minisztériuma – mely segítette elindulását. Így indult útjára a nyolc, majd tíz napos rendezvénysorozat Pécsett. A rendezvénysorozat varázsa az, hogy e rövid idő alatt az ország minden részéből érkezett olyan neves szereplőket és alapműveknek számító darabokat láthat a nagyérdemű, mint addig egyidejűleg, másutt, soha. Ehhez kellett és kell az ilyen színházi fesztivál, mint a pécsi, ami alapgondolatában és küldetésében ma is változatlan, de kivitelezésében már jelentősen átalakult.
A kultúra szinte minden területe szó szerinti teret követelt magának Pécs történelmi belvárosában. Így megjelentek - összefoglaló néven - a kísérőprogramok: közönségtalálkozók, kiállítások, könyvbemutatók, koncertek, szakmai pódiumviták, kézműves vásár vagy éppen a gasztro udvar, ahol a színészek saját főztjükből tarthattak ételkóstolót. És ez így van minden esztendőben.

Idén – a versenyprogramban szereplő hét nagyszínpadi és hét kamaradarab és a tucatnyi kísérőprogramok mellett - is tovább gazdagszik a Pécsi Országos Színházi Találkozó. A színházi szakma teljességének ünnepe lehet a POSZT, azzal, hogy Pécs városa és a Színházi Társaság mellett tulajdonossá és rendezővé vált a Teátrumi Társaság.  A város megújult közösségi központjában, a Széchenyi téren állítja fel a Magyar Teátrumi Társaság a rendezvénysátrát, tovább gazdagítva a szélesebb közönség számára is elérhető programok számát.  Így a nyolc nap alatt ez több mint félszáz új eseményt jelent; minden korosztálynak és műfajban. Sztárokból sem lesz hiány, erről a bemutatkozó Magyar Teátrum Díjas művészek gondoskodnak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium, ma már Emberi Erőforrások Minisztériuma számára kiemelt fontosságú rendezvény a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ennek megfelelően kiemelt figyelemmel és támogatással segítette e 12. alkalom zavartalan megszervezésének lehetőségét.

Kívánom, hogy a színházi szakma résztvevői, a pécsiek és a Pécsre látogató érdeklődők a tartalmas és színvonalas színházi előadásokon és a kapcsolódó kulturális eseményeken győződjenek meg arról, hogy POSZT-ot szervezni, POSZT-on részt venni érdemes.
Aki teheti, legyen részese a tizenkettedik a Pécsi Országos Színházi Találkozónak!

Halász János

parlamenti államtitkár
Emberi Erőforrások Minisztériuma 


süti beállítások módosítása