Magyar Művészeti Akadémia: rendes tagokat választottak

Dévényi Sándor építészt elnökségi taggá, Csete György és Kampis Miklós építészeket rendes tagjává választotta a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése szombaton Budapesten.

A nyolc tagozat levelező tagjává a közgyűlésen összesen 50 művészt választottak. Az építőművészeti, a film- és fotóművészeti tagozatba 5-5, az ipar- és tervezőművészeti, valamint a népművészeti és néprajzi tagozatba 7-7, az irodalmi és a képzőművészeti tagozatba 3-3, a színházművészeti tagozatba 13, a zeneművészeti tagozatba 7 alkotót választottak levelező taggá. 
A következő, várhatóan decemberi közgyűlésen a levelező tagok rendes tagokká válásával létrejön a 200 fős akadémia - mondta el Fekete György elnök a közgyűlést követő sajtótájékoztatón. 

  • mma

Az Akadémia szerkezetileg már működik, és megválasztotta mind a nyolc tagozat vezetőit, az elnökség 7 tagú. A tagválasztás módja meghívásos, új tagot minden akadémikus jelölhet bármelyik tagozat számára, de a felvételről végül a tagozat dönt titkos szavazással. 
Az elnök közlése szerint várhatóan az év végén vagy a jövő év elején a Pesti Vigadó megkezdheti működését: lehetőség szerint összművészeti alkalmakat szeretnének teremteni, ahol a különböző művészeti ágak, egyebek mellett a zene, irodalom és képzőművészet szimbiózisban él. Rosszabb esetben, ha elhúzódik az átadás, más nagyobb múzeumokkal társfinanszírozásban valósítják meg a programok egy részét. A tervek szerint 2013-ban részt vesznek a kassai programokon, mivel a jövő évben Kassa lesz Európa egyik kulturális fővárosa. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy amíg nincs meg az Akadémia teljes 200 fős létszáma, addig a támogatási lehetőségekkel óvatosan bánnak.
A közgyűlésen az elnökség és a felügyelő testület tájékoztatta a megjelenteket az elmúlt félévben végzett munkáról. Az akadémikusok a többi között megvitatták és elfogadták az alapszabály módosítását, felhatalmazást adtak az elnökségnek az ösztöndíjak támogatási rendszerének kialakítására és az ösztöndíjak elindítására is.

süti beállítások módosítása