L. Simon: Magyarország "kultúriparának" fővárosa a Városliget lesz

Magyarország "kultúriparának" fővárosa a Városliget lesz - jelentette ki L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, miután Baán László kormánybiztossal felkereste Magyarország leglátogatottabb kulturális-turisztikai intézményét, az idén egymillió vendéget fogadó Fővárosi Állat- és Növénykertet. Erről a kulturális államtitkárság szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az összegzésben olvasható, hogy L. Simon László és Baán László, az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes koncepciójáért felelős kormánybiztos Persányi Miklós főigazgató, a városligeti intézményeket és vállalkozásokat tömörítő Liget Köztársaság Szövetség elnökének kalauzolása mellett tekintette meg az utóbbi évek legjelentősebb állatkerti fejlesztéseit, köztük az év egyik újdonságát, a százéves Nagyszikla belsejében kialakított Varázshegyet.
A közlemény szerint a Városligetről szólva L. Simon László elmondta: nem egyszerűen egyike nagy zöldterületeinknek, hanem nemzeti jelentőségű kulturális és turisztikai attrakciók páratlan és különleges együttese is, amelynek értékét a tervezett új múzeumokkal is emelni kívánja a kormány. A világ első közparkját, a jövőre 200 éves jubileumát ünneplő Városligetet már ma is több mint 4 millió látogató keresi fel.

lsimon L. Simon László és Baán László is egyetértett a Liget Köztársaság Szövetség Elegáns Városliget elnevezésű koncepciójával. Eszerint a történeti és művészeti értéket képviselő, a fővárosi közönség és a turisták, különösen a családok számára színvonalas szabadidős élményt lehetővé tevő tevékenységeket kell megőrizni és megújítani a Városligetben. A kultúra és az ismeretszerzés, a minőségi turizmus, a pihenés és a gyógyturizmus adja ugyanis a liget karakterét. Így az ettől idegen, markáns közfeladatot nem támogató létesítményeket ki kell onnan telepíteni - tartalmazza a közlemény.
A tájékoztatás szerint az államtitkár és a kormánybiztos is támogatásáról biztosította az állatkert bővítésének tervét. Mint ismeretes, Tarlós István főpolgármester és a főváros más vezetői is tervezik a Vidámpark városligeti telephelyének bezárását, helyén az állatkertet kívánják bővíteni.
A kultúráért felelős államtitkársághoz tartozó Fővárosi Nagycirkusz újjáépítésének esélyeit is növelheti a projekt. L. Simon László szerint azonban érdemes lenne új helyen felépíteni a cirkuszt a Városligetben, hogy a közlekedés, parkolás, az állatkerti és vidámparki terület összekapcsolódása kedvezőbb legyen.
Az államtitkár kijelentette, hogy a Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztési tervei összhangban vannak a liget nemzeti értékét növelő kormányzati szándékokkal. A fejlesztés erősíti annak esélyét, hogy itt egy európai jelentőségű kulturális és turisztikai attrakció-együttes alakuljon ki, amelynek jelentős gazdasági és foglalkoztatási hatásai is lesznek - közölte az államtitkárság.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása