"Jó helyen vagyok a Nemzetiben" - Szabó Kimmel Tamás mesélt

Szabó Kimmel Tamással, a Nemzeti Színház társulatának tagjával, friss Junior Prima-díjassal készített interjút a Magyar Nemzet. Szemléztük.

Az mno.hu cikkéből:

Szabó Kimmel Tamás elmondta, a 2007-ben Ascher Tamás és Novák Eszter zenés-színész osztályában végzett növendékek diploma után nem tudtak elhelyezkedni, mivel a magyarországi zenés színházak nem nyitottak arra tudásra, amit az egyetemen megtanulhattak. Ezért hozták létre osztálytársaival közösen saját, független társulatukat, a HOPPartot, ami hiánypótló zenés előadásokat hoz létre. "A társulat az egyre súlyosabb pénzelvonások ellenére azóta is működik, persze nagy volt a cserélődés az évek alatt. Egy ideig én is tagja voltam a társulatnak, de aztán párhuzamosan játszottam a József Attila Színházban, majd leszerződtettek a Nemzeti Színházba, és döntenem kellett. Másfelé vitt az utam" - mesélte a színész.

"A Nemzeti Színháznál, azt gondolom, nincs feljebb. Épp ezért nem volt kérdés, hogy merre menjek. Nagyon jó ötlet volt Alföldi Róberttől, hogy teret mert adni a fiatal színészeknek a Nemzeti Színházban. Én roppant szerencsésnek mondhatom magam a pályatársaimhoz képest. Még ha nem is beszélünk róla, de sokkal több színész kerül ki az egyetemekről itthon, mint amennyit a hazai színházak elbírnának. És ez a helyzet a folyamatos gazdasági nehézségek miatt egyre tragikusabb. Azok közül, akikkel egy időben jártam az egyetemre, rengetegen módosítottak pályát, nagyon tehetséges emberek lettek gázszerelők, bolti eladók csak azért, mert nem jutottak lehetőséghez" - mutatott rá Szabó Kimmel Tamás.

szabo_kimmel_tamasFotó: Béres Attila, mno.hu

A színész az elmúlt évadban megkapta Hamlet szerepét, erről így beszélt: "Életem egyik legmeghatározóbb előadása és szerepe. Nekem alapvetően nincsenek szerepálmaim, mindig csak azok a figurák foglalkoztatnak, akikkel éppen dolgom van. Mikor megtudtam, hogy én játszhatom Hamletet, rengeteg érzés kavargott bennem. Megdöbbentem, felpörögtem, megijedtem, boldog voltam. A próbafolyamat alatt aztán a kezdeti lelkesedés után inkább görcsössé váltam: féltem a kollégák elvárásaitól, hiszen minden színésznek van valami elképzelése arról, hogy milyennek kell lennie az igazi Hamletnek. El kellett engedni a félelmeimet, hogy magamra és a rendező Alföldi Róbert útmutatásaira koncentrálhassak. Úgy érzem, egy nagyon jó koncepció mentén haladó, a mai korra maximálisan reflektáló előadást sikerült létrehoznunk."

Szabó Kimmel Tamás a közeljövőben vállalt feldatairól is beszámolt: "Mátyássy Bencével és Makranczi Zalánnal közösen írtunk egy kortárs szuperhős musicalt, amit tavasszal mutattunk volna be a Nemzeti Színházban, de sajnos jogdíjproblémák miatt ez nem valósulhat meg. De számos más, alakulóban lévő projektben veszek részt, számos film- és színházi előadás ötlete van a fejemben. Új bemutatóm már nem lesz ebben az évben, a repertoáron lévő szerepeimet játszom. Emellett minden időmet leköti majd a Tv2-n futó új tehetségkutató műsor, a The Voice élő adása, aminek én lettem a műsorvezetője." Hozzátette: "Én olyan színész vagyok, aki mindennél jobban szeret forgatni, kamera előtt lenni. Minél többet szeretnék tapasztalni, megtanulni, hogyan használjam a gesztusaimat, hogy legyek őszinte a képernyőn. A televíziózás most az egyetlen lehetőség arra, hogy formában tartsam magam."

A teljes inerjú az mno.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása