Kovalik Agrippinája meglepte a külföldi közönséget

Kovalik Balázs rendezte a Giesseni Városi Színházban Georg Friedrich Händel olasz nyelvű operáját, az Agrippinát. Erről láthatnak rövid videót, melyből kiderül, miként fogadta a közönség a rendhagyó előadást.

A darabról:

 

Händel legnagyobb olasz nyelvű operáját, az Agrippinát szombaton mutatta be március végén a Giesseni Városi Színház Kovalik Balázs rendezésében, Michael Hofstetter vezénylésével.

 

Az Agrippinát 1709. december 26-án a velencei Teatro San Giovanni Grisostomóban mutatták be, ahol az akkor mindössze 24 éves Händel páratlan diadalt aratott operájával. Az előadást többször félbeszakította az éljenzés, de nemtetszésüknek is többen hangot adtak. A librettót ugyanis Tacitus és Suetonius nyomán Vincenzo Grimani bíboros írta, aki a feljegyzések szerint napi politikai-hatalmi konfliktusokra utalt a szereplők szatirikus és tiszteletlen jellemzésével.



A német ARD televízió beszámolója szerint "senki által nem várt szenzációt" élt meg a giesseni színház. Kovalik Balázs ugyanis egy óvodába helyezte az Agrippinát, a nagypolitika őrületéről, a hatalmi harcokról szóló cselekményt.

 

Az ARD műsorában a nézők is megszólaltak, akik véleményt formáltak az előadásról, leginkább meglepőnek, de nagyszerűnek tartották Kovalik rendezését. Volt olyan, aki életében először járt operában, ezért is döbbentette meg, hogy mást kapott, mint amire számított. Egy rutinos operarajongó hasonló élményről számolt be: "Ez a darab valami teljesen mást nyújtott, mint amit valaha láttam, de a színháznak mindig joga van azt mutatni, amit igaznak tart."

 

Az előadásról képekben:

 

1
1.
2
2.
3
3.
4
4.
5
5.
6
6.
7
7.
8
8.
Fotók: Stadttheater Giessen
 
Színház.hu, Stadttheater Giessen

süti beállítások módosítása