Pintér Béla: "Figyelmen kívül hagytak minket"

Megjelent Pintér Béla első kötete 'Drámák' címmel, mely az író-rendező-színész-társulatalapító kilenc művét foglalja magába. Többek között erről mesélt a Magyar Hírlapnak.

 

"A kiadó, a Saxum keresett meg ezzel az ötlettel, és nem álltam ellen. A társulat dramaturgjával, Enyedi Évivel átnéztük, hogy melyek azok a darabok, amelyek írott formában is hathatnak, így került be A Sehova Kapuja, A Sütemények királynője, A Démon Gyermekei, a Szutyok, a Kaisers Tv, Ungarn és A 42. hét és még két előadás: a Kórház - Bakony, amely az első darabom volt, és a Tündöklő Középszer, amely verses formában íródott. Biztosan többen csodálkoznak, hogy a Parasztopera vagy a Gyévuska nem került bele, de azoknak a daraboknak, amelyekben a zene egyenértékű a szöveggel, még keressük a megfelelő megjelentetési formát és az ehhez szükséges pénzt" - mesélte Pintér Béla, aki arról számolt be, számára is kérdés, hogy kiket érdekel majd a kötet, mindenesetre nagyon meghatotta, hogy a könyvfesztiválon egy nap alatt több mint százat vettek már belőle.

pinter bela dramak

 

A függetlenek jelenlegi helyzetéről szólva elmondta, a terület képviselői és a szaktárca között nincs igazi párbeszéd. "Bár az is a kommunikáció egy fajtája, hogy 2010-ben még hetvenmilliós támogatásunk volt, amelynek harminchárom százalékát zárolás címén visszatartották. Aztán a zárolásból megvonás lett. A következő év, vagyis a 2012-es támogatását múlt év decemberében kaptuk meg. Amikor a függetlenek, az úgynevezett beszélő fejek videóban világgá kürtölték a helyzetet, azt sok-sok levél előzte meg, amellyel a kulturális kormányzatot ostromolták a színházak, és ezek nagy részére nem kaptak választ. Vagyis figyelmen kívül hagytak minket. Nem az a baj, hogy amikor mindenhol megvonások vannak, azt a függetlenek is megérzik, hanem hogy aránytalanul sokat vettek el. Az sem jó, ha bizonyos szakemberek amatőrnek titulálják a már bizonyított független társulatok egy részét" - fogalmazott Pintér Béla.

 

Pintér Béla beszámolt arról is, hogy kevés vidéki meghívást kapnak. "Az idén Kaposváron voltunk, és folynak a tárgyalások Veszprémmel is. Pedig elméletileg a kőszínházaknak átcsoportosított támogatást részben az alternatívok meghívására kellene fordítaniuk. Az évi egy-két vendégszereplés nem jelent sokat. Beolvadásról pedig szó sem lehet, mert azonnal elvesztené a szuverenitását a színház. (...) Korábban évi két bemutatót tartottunk, és a színészek is többet kerestek, s például most nem tudok próbadíjat sem fizetni nekik. Természetesen a meghívott Csákányi Eszter gázsijából nem vonhatok le. Jegyárat emeltünk, és fontos tényező a a társasági adó, amikor a forgalmazott jegyár nyolcvan százalékát civil támogatóktól vissza lehet igényelni" - árulta el a rendező.

 

A teljes interjút a Magyar Hírlapban olvashatják.



 

süti beállítások módosítása