Egyéni produkció készült A helység kalapácsából

Petőfi Sándor A helység kalapácsa című műve nyomán készült Kifordulás címmel egyéni előadás, amelyet a közönség június 14-én láthat a Bakelit M.A.C.-ben, este 8 órai kezdettel. A Bakelit M.A.C. villáminterjúját olvashatják Molnár Bencével, a darab alkotójával.


Miért éppen Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művét dolgoztad fel?
Ennek két oka van. Az egyik, hogy ez az ízes, veretes, humoros szöveg, illetve történet tökéletes "alapanyagot" képez egy olyan játéknak, amelyet én szerettem volna létrehozni. Úgy gondolom, hogy maga Petőfi is játszik a szöveggel; valójában ez az egész eposzparódia egy játék. Ez már önmagában feljogosít a játékra - játszani hív. Azt hiszem, magára a játékra Petőfi nyelvezete inspirált.
A másik oka az, hogy korábban - még amatőr színjátszós koromban - játszottuk A helység kalapácsát, így volt szerencsém elsajátítani a szöveget, a stílust, a karaktereket, így magabiztosan és bátran kezdhettem el ezzel az egésszel játszani.

296131 503642439685489 616813581 n
Mennyiben tartod magad az eredeti szöveghez?
Néhány szándékosan felvállalt civil kiszóláson kívül kizárólag az eredeti szöveg hangzik el - jelentősen meghúzva.

Miért Kifordulás az előadás címe? 
A Kifordulás cím több mindenre utal. Azt vizsgálom, hogyan fordíthatom ki a történetet eredeti formájából, illetve a szöveget eredeti jelentéséből.

Hogyan és meddig zajlottak a próbafolyamatok?
2009 tavaszán kezdődött el a próbafolyamat. Mivel ez egy egyéni vállalkozás volt, senki sem állított elvárások elé, nem kötöttek a kitűzött próbák, így nehéz volt rávenni magam, hogy minden fáradtság ellenére bemenjek egy térbe és elkezdjek dolgozni. Nem lehet áthidalni azt a problémát, amit a partner hiánya jelent. Ebben az esetben azt kell megszokni, hogy nem egy másik színészhez kell viszonyulnom, hanem fiktív szereplőkhöz és a nézőkhöz. Amikor már belelendültem, szívesen dolgoztam. Az utolsó két hét telt a leggyorsabban, megkértem egy-egy tanáromat, hogy jöjjön be, és szóljon hozzá a dologhoz. 

Kik segítettek az előadás létrehozásában?

Albert Júlia és Bíró József színművészek.

Hogyan fogadta a közönség az előadást?

Eleinte még voltak unalmasabb részek, amikor én is éreztem, hogy el-elvesztem a nézők figyelmét, de ahogy fejlődött, érett az előadás, a közönség annál jobban tudott vele menni. A legutóbbi fellépés volt az egyik legszebb élményem, amikor csak hatan ültek a nézőtéren, mégis elejétől a végéig éreztem a figyelmüket, és a tapsrendnél kiderült, hogy valóban sikerült őket megfogni.

 

Kiknek ajánlod az előadást?
12 éves kortól mindenkinek. A játékra mindenkinek szüksége van.

Forrás: Bakelit M.A.C.

 

süti beállítások módosítása