Börtönszínházi találkozót rendeznek Dunaújvárosban

Először rendezik meg csütörtökön és pénteken az Országos Börtönszínházi Találkozót Dunaújvárosban A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet és a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza közös szervezésében.


A szervezők tájékoztatása szerint a pálhalmai börtön színtársulata tavaly sikeresen szerepelt a dunaújvárosi színházban Móricz Zsigmond egyik regényének átiratával. Az előadás sikere arra sarkallta a szervezőket, hogy több büntetés-végrehajtási intézet részvételével országos találkozót szervezzenek, ahol más börtönök színjátszócsoportjai is lehetőséget kapnak színdarabjaik bemutatására.


A felhívást követően 14 büntetés-végrehajtási intézet jelezte részvételi szándékát, közülük a szakmai zsűri hat csoportot választott ki, így ők léphetnek fel a június 20-21-én megrendezendő döntőben a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház színpadán.

 

börtönszínház

 

A zsűri elnöke Pogány Judit színművész lesz, munkáját Dobák Lívia, a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Házának művészeti igazgatója, Csadi Zoltán színművész és Pallo József, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága titkársági és jogi főosztályvezetője segíti.


Csütörtökön elsőként a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének társulata lép színpadra Rudyard Kipling A kíváncsi kiselefánt című művével. Őket követi az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet együttese a Társak című előadással, majd a nap programját a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet csapatának fellépése zárja, ők Schwajda György A rátóti legényanya című művét viszik színpadra.


Pénteken a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata egy részletet ad elő Shakespeare Szentivánéji álom című drámájából, majd az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet együttese Arany János Családi kör című versének "újragondolását" viszi színre. Zárásként a Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulatának előadásában Somogyi Ottó Borbála korcsmája című művét tekintheti meg a közönség.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása