Balog Zoltán visszautasította a bírálatokat

Visszautasította a kormány kultúrpolitikáját érintő bírálatokat Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter a Der Standard osztrák napilap csütörtökön megjelent interjújában.


Az osztrák lapnak nyilatkozva a miniszter saját kultúrpolitikai céljait úgy jelölte meg, hogy a minőségnek kell döntőnek lennie, és "lehetőleg sokan jussanak szóhoz".

 

balog zoltan

Fotó: Horváth Ernő, kormany.hu

 

Balog tévesnek nevezte azt a nézetet, hogy a kormány mindenáron változtatásra törekszik a fontos intézmények élén. A Nemzeti Színház igazgatóváltásáról kijelentette: a kuratórium javaslata alapján döntött. Mint mondta, Alföldi Róbert egy, ellenjelöltje kilenc szavazatot kapott a testülettől. Úgy vélekedett, Ausztriában is hasonlóak a kinevezési eljárások, és parlamenti vitákhoz vezető kinevezésekre is volt példa. "A kultúrpolitikában mindig van vita, és ez jó is így" - fűzte hozzá.


A független színházakról szólva azt mondta, ez a terület az elmúlt években több támogatást kapott, mint előzőleg. A miniszter azzal kapcsolatban szólt e témáról, hogy Matthias Hartmann, a bécsi Burgtheater igazgatója korábban aggodalmának adott hangot a magyar kultúrát és színházi életet érintő kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban. A politikus úgy vélekedett, Hartmannt "politikailag átejtették".


A miniszter úgy vélte, júniusi találkozójukkor a bécsi színigazgató tévesen azt a következtetést vonta le, hogy neki "gőze sincs" a színházi szakmáról. "Éppen az ellentéte a helyzet: képben vagyunk, a munkatársaim is képben vannak" - mondta Balog Zoltán. "A számaink helyesek voltak: a független színház az elmúlt években több támogatást kapott, mint előtte" - jelentette ki.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása