"Több fázisú lett a vezetés" - Szabó György a Trafóról

Szabó György, a Trafó alapító igazgatója tavaly júniusban búcsúzott az intézmény éléről, azonban ma is ott dolgozik: utóda, Nagy József hívta operatív vezetőnek. Erről mesélt Szabó György a Népszabadságnak. Lapszemle.


A Népszabadság cikkéből:

A Trafó alapítója elmondta, miután Nagy József elnyerte tavaly szeptemberben az ügyvezető igazgatói posztot, keresett maga mellé egy szakembert, "de nem nagyon talált". Szabó György hangsúlyozta, nem ő jelentkezett, az új igazgató kereste meg októberben azzal, hogy dolgozzanak együtt.

"Nem felmentésképpen mondom: sosem akartam vezető lenni, idesodort az élet. Azt elfogadom - noha az ember igazságtalanságként éli meg, ami történik vele -, hogy a politika levált vezetőket, újakat nevez ki. Inkább az a fájó, hogy a teljesítményünket nem ismeri el a fenntartó. Húsz évig voltam a főváros kötelékében, és senki nem mondta: köszi, szép volt. Semmit sem mondtak" - fogalmazott Szabó György, aki elmondta, ő működteti a házat, de az ügyvezetői teendő továbbra is Nagy Józsefé. "Rá kellett jönnöm, korábban két ember munkáját végeztem. Most kicsit több fázisú lett a vezetés, és más a felelősség. Ma már a személyi döntések nem engem terhelnek" - tette hozzá.


szabo gyorgyFotó: hvg.hu


Szabó György a Trafó működésével kapcsolatban kiemelte, a pénzügyi lehetőségeik meglehetősen szűkek a nemzetközi gyakorlathoz képest. Az állami támogatásuk körülbelül 900 ezer euró, nagyjából 280 millió forint. Ehhez képest a külföldi partnerintézmények két-hárommillió eurós támogatással rendelkeznek, ráadásul ott a bevétel is nagyobb. A Trafónak viszont nagyon jó a szakmai híre.

 

"Mondok egy példát. Következő márciusban fellép nálunk egy tánclegenda, az angol Michael Clark és a társulata. Üzentünk nekik, szeretnénk, ha eljönnének. Azt válaszolták, szó sem lehet arról, hogy ilyen kis színpadra betegyék a lábukat. Már majdnem lemondtunk róluk, mikor a főtechnikusuk meghallotta, hogy a Trafóról van szó, és azt mondta: menni kell, ez egy jó hely. Ő a DV8 együttes főtechnikusaként már ismert minket" - mesélte Szabó György.

A kulturális menedzser elmondta, a Trafóban folyó átalakulást jónak tartja, szerinte muszáj átgondolni a működést. A magyar független társulatok igen nehéz helyzetben vannak, és erre reagálniuk kell. Jó pár társulatnál igyekeznek a produkciókat nemzetközi kontextusba helyezni, koprodukciókat szervezni. "A Trafónak mindig érzékenynek kell lennie a függetlenek helyzetére" - szögezte le Szabó György.

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása