A Maladype Macbeth/Anatómiája a Trafóban debütál

Macbeth/Anatómia címmel szokatlan Macbeth-feldolgozást mutat be a Maladype és a Trafó szeptember 6-án és 7-én, 20 órakor.

A Trafó ajánlója:

A Trafóban szeptember 6-án bemutatásra kerülő előadás nyelvezete a rendező által erőteljesen megfogalmazott dramaturgiára, az egyedi tér használatára (díszlet: Balázs Zoltán), és legfőképpen a szereplők intenzív jelenlétére és összjátékára épül. 

Balázs Zoltán rendezői koncepciója olyan kivételes rezonanciát igényel színészeitől, amely a játszók idegrendszerét végsőkig feszíti; így a címben szereplő „anatómia” fogalma nemcsak az előadást megelőző kutatómunkára és Macbeth eltorzuló személyiségének fázistanulmányaira utal, hanem arra a rendkívül érzékeny és összetett testi-lelki önvizsgáló folyamatra is, mely a felkészülési időszakot és az előadás végső jellegét is meghatározza.

macbeth


A Macbeth/Anatómia szereplői a próbafolyamat második szakaszát Olaszországban, az elmélyülésre és az alkotói energiák felszabadítására alkalmas „szellemváros”-ban, Fara Sabinaban töltötték, ahol a dráma szövete alatt megbúvó pszichés folyamatokat koncentrált körülmények között tanulmányozhatták. Az előadásban résztvevő színeszek, Balázs Zoltán irányításával – aki Macbeth történetét „éjszakai darab”-nak tartja – a hegytetőn álló ódon kolostorban és környékén éjszakai próbákat és performanszokat is tartottak, mely eseményekről werkfilm is készült.

A címszerepet a Junior Prima-díjas Orosz Ákos játssza, Lady Macbethet vendégművészként Petrik Andrea, a Radnóti Színház színésznője kelti életre. A darab többi szerepében a Maladype két színesze – Tankó Erika és Lendváczky Zoltán – mellett Szűcs Péter Pál is látható, aki az előadás különleges-kozmikus hangzásvilágáért és zenei összeállításáért (Metallica, Pink Floyd, The Doors) is felelős.

A rendező által megálmodott Macbeth/Anatómia látványvilágát Katus György szobortestei és Benedek Mari jelmezei egészítik ki. Az előadás különleges szereplője a Bánky Róbert által tervezett egyedi ceruza-báb(u) is, amely az előadás innovatív, sajátos, szokatlan jellegét erősíti.

A szeptemberi premieren nemcsak a Maladype és a Trafó koprodukciója debütál, hanem Üveges Péter egyedi hangszerkollekciója is, mely az elismert formatervező-zenész „Y-rendszer” elnevezésű gitár-design szabadalma, és amit eddig nagy nyilvánosság előtt még sosem mutatott be.

A nemzetközi koprodukciós partnereknek köszönhetően a Macbeth/Anatómia a Maladype Színház többi repertoárdarabjához hasonlóan utazó előadás lesz, így a 2013/2014-es évadban külföldön több nagyvárosban is láthatja majd a színházrajongó közönség.

William Shakespeare: Macbeth/Anatómia
Fordította: Szabó Lőrinc
A Maladype és a Trafó közös előadása
Szereplők:
Lendváczky Zoltán
Orosz Ákos
Petrik Andrea
Szűcs Péter Pál
Tankó Erika
Díszlet: Balázs Zoltán
Jelmez: Benedek Mari
Szobortestek: Katus György
Gitár dizájn: Üveges Péter
Zenét írta és válogatta: Szűcs Péter Pál
Asszisztens: Pelbát Gergő
Produkciós vezető: Huszár Sylvia
Rendező: Balázs Zoltán
Bemutató időpontja: szeptember 6., 7.
Bemutató helyszíne: Trafó Kortárs Művészetek Ház
Koprodukciós partnerek: TRAFÓ; Teatro Potlach, Fara Sabina/Teatro Tor Bella Monaca, Roma; Shakespeare Fesztivál, Gyula; New European Theatre Action (NETA Network); European Shakespeare Festivals Network, Gdansk

 

 

süti beállítások módosítása