Színházpedagógia a határon II. - Módszertani nap a színházi alkotómunkáról a Marczin

'Színházpedagógia a határon II. – avagy A szomszéd kertje miért zöldebb?' címmel, meghívott előadók részvételével rendez módszertani napot a Magyar Drámapedagógiai Társaság február 15-én, a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

 

A módszertani napot gyerek- és diákszínjátszó csoportvezetőknek, -rendezőknek; drámatanároknak; színházi neveléssel foglalkozóknak; független színházi műhelyek munkatársainak; színház- és drámaszakos hallgatóknak; művészeti iskolák tanárainak; színi stúdiók tanulóinak; közművelődési szakembereknek; szakmabeli és szakmán kívüli érdeklődőknek ajánlják a szervezők.


Előadók: Benkő Ágnes (Vig Ágnes) koreográfus, mozgástanár; Lukács László drámatanár, rendező, a Kompánia Színházi Társulat és a Back to Babylon Nemzetközi Színházi Stúdió vezetője; Tasnádi István drámaíró, rendező; Tegyi Tibor rendező, drámapedagógus; Török László rendező, Csokonai-díjas drámapedagógus

A nap moderátora: Kis Tibor Csokonai-díjas gyermek- és diákszínjátszó-rendező, drámatanár


szinhazpedagogiaFotó: prae.hu


Program:

9.00-10.00
TESTTUDAT ÉS KOORDINÁCIÓ
Technikák és gyakorlatok, a próbafolyamat és az előadás mozgáselemeinek alapjai.
Sajátélményű mozgástréning Benkő Ágnes (Vig Ágnes) vezetésével, és azoknak is, akik csak nézni szeretnék.

10.30-11.30
AZ IMPROVIZÁCIÓ-ALAPÚ ELŐADÁSKÉSZÍTÉS
A work-in-progress módszer folyamata, metódusa és technikái, amikor nincs drámai alapanyag, hanem egy kiinduló ötletből párhuzamosan készül el a szövegkönyv és az előadás.
Tasnádi István előadása

12.00-13.30
ZENE ÉS RENDEZÉS – A rendező mint komponista
Zenei szerkesztésmód alkalmazása egy színházi előadás létrehozásában.
Előadások zeneiségének kialakítása saját fejlesztésű gyakorlatok és nemzetközözi színházi műhelyek kísérletei és tapasztalatai alapján.
Lukács László előadása és tréningje (A foglalkozáson közreműködnek a Kompánia Színházi Társulat tagjai)

14.00-15.30
A SZÍNPADRA ÁLLÍTÁS ELŐKÉSZÜLETEI
Az alapprobléma: Miről játsszunk? Ha ezen túljutunk, ott a következő probléma: hogyan álljunk neki a színpadra állításnak? Egyből mégsem lehet szerepet osztani és jeleneteket próbálni! Akkor álljunk neki ötletelni! Van egy történet (hívhatjuk mesének is), amit el kell fogadtatnunk, meg kell szerettetnünk a gyerekekkel. Közben számtalan ötlet a felszínre kerül, ami a későbbi munkánkat segíti meg.
Most is ezzel foglalkozunk: egy történetből kiindulva a színpadra álmodás folyamatát nézzük meg – két órába sűrítve egy féléves folyamatot (vagyis a lehetetlenre teszünk kísérletet).
Tegyi Tibor előadása és tréningje

16.00-18.00
KÖTÉLTÁNC
Az egyik Lajtorja-előadás kezdő képében egy fehér inges fiú a földre tett kötélen haladva egyensúlyozik.
A mindenkori előadások létrehozásakor a csoportvezető témák, szimbólumok, élethelyzetek, vendég-szövegek között lejti kötéltáncát, hogy valami érvényesre leljen, s arról megpróbáljon színházszerűen szólni. Egy – az életjáték és a szerkesztett játék jellegzetességeit ötvöző – Lajtorja-darab műhelypillanatainak alkotó jellegű felelevenítésével várom a résztvevőket egy kis önkéntes „kötelezésre”. Lajtorja-darab kapcsán szeretnék bemutatni és megkínálni különböző rendezői, tanulási helyzeteket.
Török László előadása és tréningje

Jelentkezés és részvételi díj:

Részvételi szándékának bejelentését Juszcák Zsuzsa várja február 9-ig a juszcak.zsuzsa@marczi.hu címen. A szervezők kérik, itt jelezze, ha valamelyik foglalkozáson aktív résztvevőként szeretne közreműködni. (Javaslat szerint a mozgástréning aktív résztvevői a szabad mozgást nem akadályozó ruhában vegyenek részt.)

Részvételi díj egész napra: 3000 Ft
A Magyar Drámapedagógiai Társaság tagjainak: 1500 Ft
Belépődíj egy programra: 800 Ft

A Magyar Drámapedagógiai Társaság tagságába jelentkezni Kondás Rékánál a drama@drama.hu címen lehet, tagdíj egy évre: 2000 Ft.

A részvételi díj befizethető átutalással (február 13-ig) vagy a rendezvény napján készpénz-ben 8.30-tól

Bankszámlaszám: II. Kerületi Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft., 12001008-01351837-00100005 Raiffeisen Bank, kérik, tüntesse fel: „Színházi Lecke” és a számlázáshoz a nevét és a címét. Az átutalásról szóló bizonylatot hozza magával!

A rendezvény ideje alatt a Tintakő művészetpedagógiai könyvesbolt könyvei, módszertani anyagai megvásárolhatók.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiuma, Budapest Főváros II. Kerület Önkormányzat



süti beállítások módosítása