A Carmina Burana is szerepel az idei sivatagi operafesztivál programjában

Idén Carl Orff Carmina Buranája és Puccini Toscája szerepel a Maszada erőd mellett, a sivatag közepén megrendezett nyári izraeli operafesztivál programjában.

A náci korszak Németországában született, közkedvelt Carmina Burana Izraelben évtizedek óta gyakran játszott mű, ezért előadása - szemben Richard Wagner alkotásaival - nem okoz meglepetést a zsidó államban. A huszonnégy, főként latin nyelvű középkori költemény szövegére írt kantáta előadását Michal Znaniecki lengyel rendező állította színre a Kielcei Táncszínház színpompás alakításával.


A nácik alatt is ünnepelt szerző miatt esetleg felmerülő bírálatot Michael Ajzenstadt, az Izraeli Opera művészeti vezetője azzal vetette el előre, hogy a „művészet üzenete” a fontos, és ha „figyelembe vennénk a világ minden művészének hitét, életét és elveit, akkor rengeteg zenét nem adhatnánk elő, legalábbis itt, Izraelben”.

 

carmina burana

Carmina Burana (fotó: Reuters)


„Szerintem a 21. században nem kellene cenzúrázni, bizonyosan nem olyan művészeket, akik Németországban éltek és megpróbáltak életben maradni. Néhányan azért tették, mert hittek a náci ideológiában, mások pedig nem”- tette hozzá.


A sivatagban felállított hatalmas, több mint 2000 négyzetméteres színpadon és 6500 főt befogadó nézőtéren kétszer adják elő a Carmina Buranát, június 5-én és 12-én.


Az idén ötödik alkalommal megrendezett operafesztivál másik szenzációja a Tosca négyszeri előadása lesz az ókori zsidó elszántságot szimbolizáló történelmi háttér, a Heródes által építtetett Maszada vár előtt, ahol Josephus Flavius történetírása szerint i. sz. 73-ban a rómaiak ellen küzdő zsidó felkelők a kollektív öngyilkosságot választották a szolgaság helyett.


A Toscát Daniel Oren, az Izraeli Opera és az olaszországi Salernóban lévő Verdi Színház karnagya vezényli, akárcsak az előző évek során bemutatott klasszikusokat: a Nabuccót (2010), az Aidát (2011), a Carment (2012) és tavaly a Traviatát.


A néhány hét alatt felállított szabadtéri színház méreteit jelzi, hogy a szólistákat a távolságok miatt a golfpályákon használt elektromos kisautókon szállítják öltözőikből a színpadhoz. Az összesen hat előadásból álló operafesztiválra az eseményt anyagilag is támogató izraeli idegenforgalmi minisztérium szerint háromezer külföldi turistát is várnak.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása