"Minket nem érdekel a ti és mi filozófiája" - A K2 Színház is bojkottálja a POSzTot-

A K2 Színház produkciója is meghívást kapott a Kortárs Dráma Nyílt Fórumának előadássorozatára a POSZT-on. Saját bevallásuk szerint a pécsi nézőkért léptek fel.

"Kedves nézők, kedves szervezők!
 

Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a Dramaturgok Céhének, hogy meghívta előadásunkat a Kortárs Dráma Nyílt Fórumának előadássorozatára! Tisztában vagyunk vele, hogy ez a rendezvény nem képezi szerves részét a POSZT programsorozatának, ugyanakkor szerepel a POSZT Off-programjai között. Ezért megkerülhetetlennek éreztük, hogy a POSZT körül az utóbbi években kialakult feszültségek kapcsán, mint meghívott vendégek, röviden kifejtsük véleményünket a fesztiválról.

 

Nagyon megtisztelő a díj, melyet a Dramaturgok Céhe a Yorick visszatér című előadásunknak ítélt a Vallai Fesztiválon és melynek köszönhetően meghívást kaptunk ide. Mindeközben bekapcsolódtunk a POSZTot bojkottálók sorába, aláírtuk a Jászay Tamás, Herczog Noémi, Tompa Andrea és Koltai Tamás által kezdeményezett petíciót. Meghasonlott helyzetbe kerültünk. Fellépjünk a POSZT egyik OFF-programjaként, miközben bojkottáljuk magát a fesztivált? Ugyanakkor, ha nem jövünk el, akkor egyrészt megfosztjuk az itteni nézőket a Baka István költészetével való megismerkedéstől, másfelől magunkat fosztjuk meg a pécsi nézőkkel való találkozástól. A félreértések elkerülése végett szeretnénk tehát leszögezni, hogy mi nem a POSZT-ra hoztuk ezt az előadást, hanem a pécsi nézőknek.

 

jooo


És hogy miért bojkottáljuk a POSZTot? Legyen erre válasz ez, a k2 Színház társulata által megfogalmazott és aláírt kiáltvány:

 

Amúgy tök jó dolog ez a POSZT. Illetve az elképzelés, hogy legyen Magyarországon egy, az évad szakmailag legértékesebb színházi előadásait felvonultató, színházszakmai alapokon nyugvó fesztivál. A baj az, hogy ez az elképzelés az utóbbi időben nem valósult meg. A POSZT NEM az évad szakmailag legértékesebb színházi előadásait vonultatja fel és NEM színházszakmai alapokon nyugvó fesztivál.

 

Nem is létezhet ilyen fesztivál, amíg a színházi szakma két, egymással párbeszédre képtelen társaság holdudvaraként definiálja önmagát. Tisztában vagyunk vele, hogy naivitásnak tűnhet az elképzelésünk egy nem megosztott, nem politikai érdekek mentén szerveződő színházi szakmáról, ám a véleményünk, hogy inkább legyünk naivak, minthogy elfogadjuk a jelenlegi helyzetet.

 

Nem azzal van a bajunk, hogy Csáki Judit, vagy nem Csáki Judit. Hogy Vidnyánszky Attila vagy nem Vidnyánszky Attila. Hogy nyílt levél vagy nem nyílt levél. Hogy elássuk a csatabárdot vagy nem ássuk el. Hanem hogy miért ezekről szól a POSZT az előadások helyett? Lehet, hogy a POSZT körül kulminálódó feszültségek feloldhatatlanok. Lehet, hogy a sérelmeket nem lehet orvosolni. Lehet, hogy a két társaság ügyetlen ál-kompromisszumoknál sosem fog tovább jutni a párbeszédben. De minket ez – és merjük azt hinni, hogy ezt most a harminc év alatti, pályakezdő generáció nevében mondhatjuk – NEM ÉRDEKEL.

 

Nem érdekelnek az udvariasságból beválogatott előadások, ahogy azok sem, amelyek pusztán azért szerepelnek a programban, hogy a “másik oldal” befogja a száját. Nem érdekelnek a szakmai vitáknak álcázott veszekedések. Nem érdekel egy, a “ti” és “mi” filozófiája alapján elképzelt országos színházi találkozó.

Minket a színház maga érdekel. Minket az előadásokról folyó szakmai viták érdekelnek. Minket az érdekel, hogy az ország éppen hol tart a színházról való gondolkodásban – és nem az, hogy éppen hol tart a hatalomnak való megfelelésben.

 

A POSZT jelenlegi formájában az ország és a szakma kettéosztottságának jelképe – és mint ilyen, rendkívül ártalmas a felnövőben lévő színházcsináló generációra nézvést. A POSZT ma azt sugallja, hogy állnod kell valahová, tartoznod kell valamelyik oldalhoz, ha érvényesülni akarsz. Ami egyben azt is jelenti, hogy minél korábban meg kell tanulnod ellenségként kezelni a színházról tőled eltérően gondolkozó kollégákat.

 

Tisztelettel felkérjük a két színházi társaság és a mai magyar színházszakmai elit valamennyi tagját, akik sérelmeik okán, akarva-akaratlanul konzerválják a kettéosztottságnak ezt a sehová sem vezető, önmagát felemésztő állapotát: lássák be, hogy viselkedésükkel ártó példát mutatnak az új generációnak és az értelmetlen harcok helyett inkább menjenek vissza a színházakba és dolgozzanak! Csináljanak színházat azért, amiért elkezdtek színházat csinálni és ne csinálják a fesztivált, mert úgy látszik, ahhoz nem értenek!

 

Mi ma azért jöttünk el Pécsre, hogy legjobb tudásunk szerint a színház nyelvén fogalmazzuk meg gondolatainkat és kifejezzük abbéli reményünket, hogy véleményünk megosztásával talán egy kicsit hozzájárulunk a POSZT megreformálásához.

 

Tisztelettel: a k2 Színház Társulata"

 

 

 

 

süti beállítások módosítása