Nyolc nő - Bűnügyi komédia készül Debrecenben

Robert Thomas francia drámaíró Nyolc nő című bűnügyi komédiáját mutatja be november 13-án a Csokonai Színház.

 

A Csokonai Színház ajánlója: 

 

Ki ne szeretné a jól megírt klasszikus krimit? A családi titkokat? A vidéki kúriák jellegzetes hangulatát? Robert Thomas nagy sikerű bűnügyi komédiájában mindez szellemes párbeszédekkel és nyolc remek női szereppel egészül ki egy izgalmas és szórakoztató történetben.

 

Egy csinos francia villában karácsonyra készülődnek. Odakint havazik, idebent kávéillat terjeng a levegőben, a család tagjai most ébredeznek. Hazavárják a nagyobbik lányt, Catherine-t, aki téli vakációra érkezik. A házban az egyetlen férfi az apa, aki együtt él három generációnyi nővel és két női alkalmazottal – nem csoda, ha sokáig alszik. Ezen a reggelen valahogy túl sokáig. Amikor a szobalány bemegy, hogy felébressze, holtan találja, hátában késsel. Ki ölhette meg?


A Nyolc nőben nincs nyomozó, nem üdül épp a szomszédban Hercule Poirot vagy Miss Marple, hogy apránként kiderítse, mi történt. Ebben a házban csak családtagok vannak, csak nők, akik a havazás és az ismeretlen tettes mesterkedése miatt ki sem tudnak menni, hogy segítséget hívjanak. Egymást vizslatják tehát, és egymástól rettegnek. Mert a tettes köztük van. És ahol nyolc nő egy szobában összezárva kutatja a másik gyenge pontját, ott előbb-utóbb vagy vér folyik, vagy nagyon sokat lehet nevetni.

 

 061 8 no proba

Fotó: Máthé András

 

Alkotók az előadásról:

 

A női lélek rejtelmeit jól ismerő szerző darabját világszerte játsszák a színházak. A Csokonai Színházban Keszég László állítja színpadra a darabot, akit 2013-as Don Perlimplín/Don Cristóbal-rendezése révén már ismerhetnek a debreceni nézők. 


– A Nyolc nő egyszerre Agatha Christie és annak paródiája – fogalmazott a rendező. – Önironikusabbak a figurák. Nem kevés bűnük van, és attól is érdekes ez a darab már évtizedek óta, hogy mennyi minden derül ki útközben. A krimiszál klisészerű, az viszont érdekes, ahogy ezeket a kliséket használja a szerző. Itt bárki bármikor elhiteti magáról, hogy egy naiva, s ugyanabban a pillanatban azt is, hogy egy ragadozó menyét. Az határoz meg mindent, hogy nők hálót szőnek a férfi köré és a többi nő köré is. A darab végkicsengése épp az, hogy a lényegében a férfi csak egy fejőstehén, akit mindenki ki akar használni. Persze róla is kiderülnek mindenféle szörnyűségek.

 

Ráckevei Anna igazgató hívására örömmel vállalta Mamy szerepét Esztergályos Cecília. „Amikor Ráckevei Anna hívott, gondolkodás nélkül igent mondtam, mert megtisztelő, hogy itt játszhatok, most először a Csokonaiban és nem csalódtam, mert fantasztikus mibe csöppentem. A hét színésznő úgy játszik a próbán, mint a bemutató utáni második előadáson. Teljes erőbedobással. Mamy öregségére való tekintettel nem vesz olyan hangosan részt a cirkuszokban. Izgalmas figura persze, neki is bőven vannak rejtegetni valói. Sok-sok kisiklott női sorsot látunk, de nem a nőknek tükör ez a darab, hanem nőkről szól, boldogtalan, félresikerült életekről. Nem nagy mondás, de aki önmagában nem találja meg a boldogságot, az mindenbe beleköt. A kékmadár bennünk van, csak rá kell jönni, hogy hol. Boldog vagyok, hogy ennyi helyre kellek és ilyen őrületesen jó rendezőkkel találkozhatok, mint Keszég László. Szárnyakat kapok tőle, röpülök!”


A Nyolc nő bűnügyi komédia premierjét Esztergályos Cecília, Varga Klári, Szakács Hajnalka, Edelényi Vivien, Majzik Edit, Oláh Zsuzsa, Sárközi-Nagy Ilona és Zeck Juli játékával november 13-án, pénteken tartják a Csokonai Színház Nagyszínpadán.

 

Nyolc-no

 

 

Robert Thomas: Nyolc nő

Bűnügyi komédia két felvonásban
Fordította: Vinkó József

Mamy, nagymama Esztergályos Cecília m.v.
Gaby, anya Varga Klári
Suzon, az idősebb lánya Szakács Hajnalka
Catherine, a fiatalabb lánya Edelényi Vivien
Augustine, Gaby nővére Majzik Edit
Madame Chanel, nevelőnő Oláh Zsuzsa
Louise, az új szobalány Sárközi-Nagy Ilona
Pierette Zeck Juli m.v.

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara m.v.
Kísérőzenéjét szerezte: Márkos Albert m.v.
Díszlettervező: Árvai György m.v.
Jelmeztervező: Szűcs Edit m.v.
Ügyelő: Karl József
Súgó: Lezó Ádám
Rendezőasszisztens: Sóvágó Csaba
Rendező: Keszég László m.v.

Bemutató: 2015. november 13.

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen

 

 

süti beállítások módosítása