Először rendez Radu Afrim a temesvári magyar színházban

Először rendez a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban Radu Afrim, Románia egyik legnevesebb alkotója, aki a néző életéről és haláláról állít színpadra egy nem konvencionális előadást - közölte szerdán az erdélyi színház.

A néző élete és halála felszínes és ártatlan történetekben elmesélve című produkciót a román rendező és a temesvári társulat közösen írta, rendezte. Többnyire monológokból és improvizáción alapuló jelenetekből építkezik, a nézőt állítja a színház groteszk világának középpontjába.


Az előadásban elmosódnak a határok színész nézők és néző színészek között. Sajátos humorú produkció, amely egyszerre tiszteli és rója meg a mindenkori közönséget. Az alkotók alapgondolata szerint nehéz úgy színházat csinálni, hogy a nézők minden kívánságát figyelembe vegyék, ugyanakkor nélkülük nincs értelme az alkotásnak.

 

Az előadás sajátos világának megteremtésében nagy szerep jutott Irina Moscu jelmez- és díszlettervezőnek, valamint az asszisztensének, Elena Gheorghénak és Baczó Tünde koreográfusnak.

 

Radu Afrim

Fotó: erdelyiriport.ro


Radu Afrim a formabontó színházi kísérletek tekintetében Románia egyik legfontosabb rendezője. Megosztó, hangsúlyosan látványközpontú előadásait Európa több színházában bemutatták már.


Az utóbbi években a temesvári színház több olyan előadást tűzött műsorra, amelyek nem ismert történetet dolgoztak fel, hanem sajátos jelrendszerük és humoruk által kortárs társadalmi, politikai problémákra reflektáltak. Ezek sorát gyarapítja az Afrim-produkció, amelyet pénteken este mutatnak be.

 

"Amikor klasszikus darabokkal dolgozom, akkor a szöveget arra használom, hogy hiteles világot rekonstruáljak a dráma köré. Kell, hogy eredeti elképzelésed legyen egy olyan szöveggel kapcsolatban, melyet már számtalanszor állítottak színpadra, különben nincs értelme újra bemutatni. Iași-ban rendeztem a Szentiványéji álmot és az egészet áthelyeztem egy diszkóba, ahol Puck lemezlovas, a tündérek animátor lányok voltak. Működött, mert mindennek megvolt a maga célja és helye az előadásban. Az ilyen újragondolt szöveghez, előadáshoz nem elég a modern jelmez. Moliere darabjának az előadása nem lesz korszerű, nem kap új értelmezést attól, hogy mai ruhákat viselnek a szereplők. Amikor Csehovot rendeztem, vagy Ibsennek A tenger asszonyát, akkor a szöveg csak iránymutató. Amikor kortárs darabot mutatok be, legtöbbjüket addig még nem állították színpadra az országban, akkor nem játszhatok annyira a szöveggel, mert a nézőnek meg kell ismernie, meg kell értse. Ezen túl, a szerzők sem boldogok, ha a rendező nagyot változtat a szövegén. Mindent megteszek viszont azért, hogy az előadás ne hasonlítson a más európai országokban, az adott darabból bemutatottakkal" - nyilatkozta Radu Afrim az erdelyiriport.ro-nak.

 

MTI, erdelyiriport.ro

 

 

süti beállítások módosítása