Drága Gizám! - Újra színpadon az Örkény-átirat Veszprémben

A Drága Gizám! című kétszemélyes játékot tűzi műsorára a Veszprémi Petőfi Színház október 10-től a Latinovits-Bujtor Játékszínben. Örkény István Macskajáték című kisregénye alapján a darabot Berényi Gábor állította színpadra Meszléry Judit és Palásthy Bea főszereplésével.

 

A veszprémi színház ajánlója:


Örkény István Macskajáték című tragikomédiájának eredeti bemutatója 1971. január 15-én volt a Szolnoki Szigligeti Színházban. Néhány héten belül műsorára tűzte a Pesti Színház, majd a páratlan sikersorozat nyomán évek alatt meghódította a világ színpadait. (A Játékszín 1985-ös előadása volt a 100. színházi premier.)

 

A mű diadalútja azóta is töretlen. A Drága Gizám! 2001-ben a színházi bemutató harmincadik évfordulóján került színre először. A rendező Berényi Gábor az eredeti kisregény-változathoz tért vissza, Örkény István sorain nem változtatott. A kétszemélyes játék a zseniális alkotást eredeti, új fénytörésben tárja a nézők elé. A darabot 2006-ban Veszprémben is bemutatták Palásthy Bea és Meszléry Judit főszereplésével. Most a nagy magyar író előtt tisztelegve a Petőfi Színház ismét műsorra tűzi az előadást a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

 

dragagizam1546

 

- Nem a hét évvel ezelőtti veszprémi előadást másoltuk le, ismét elindultunk az úton és egy új, sokszínű, karakteres, érett produkció született, köszönhetően a két remek színésznőnek, akik rengeteg dolgot fedeztek fel önmagukban és a műben is. Bölcsességük, tapasztaltuk a játékukban is megmutatkozik. Meszléry Judit annyi minden tud az életről, hogy az csoda, eszköztárának gazdagsága pedig igazán páratlan. Palásthy Bea három szerepben is látható, öröm volt nézni, ahogy ezeket a feladatokat megoldja, amint vált egyik figuráról a másikra - mondta Berényi Gábor.

 

Meszléry Judit szerint nem csak az eltelt idő, hanem a letisztultság felfedezése is hozzájárult ahhoz, hogy más előadást láthatnak a nézők, mint 2006-ban.


- Az élnivágyás és élni tudás ott van minden leírt és kimondott sor mögött, még a legtragikusabb helyzetben is. Egy boldogságbomba ez a mű számomra. Mondhatni egy összefüggő mondattá alakult bennem a darab. Az ember érettebb,megfontoltabb, mint hét éve és ez talán meglátszik majd a játékán is - hangsúlyozta Meszléry Judit.


Palásthy Bea úgy fogalmazott, hogy alapjaiban más produkció született, mint hét esztendeje, például azért is, mert most három szerepet: Gizát, az Egerkét és Ilust is megjeleníti a színpadon, 2006-ban csak Orbánnéról és Egérkéről szólt ez a színpadi játék.


- Megtiszteltetés számomra, hogy olyan óriási színházi tapasztalattal rendelkező alkotókkal dolgozhatok együtt, mint Berényi Gábor és Meszléry Judit. Természetesen, változott az előadás, hiszen mi is változtunk, ment velünk előre az idő, sok új dolgot éltünk át, ennyi idő után másképp hat ránk a mű is. Remélem, mindezt tartalmasan sikerül megmutatnunk a közönségnek - ecsetelte Palásthy Bea.

 

További fotók az előadásból:

 

dragagizam1355

1.

dragagizam1405

2.

dragagizam1454

3.

dragagizam1579

4.

dragagizam1621

5.



DRÁGA GIZÁM!
kétszemélyes játék

Örkény István
Macskajáték című kisregényét
stúdiószínpadra alkalmazta:
Berényi Gábor
Felvételről énekel: Závodszky Zoltán

Szereplők:


MESZLÉRY JUDIT
PALÁSTHY BEA

Díszlet: É. Kiss Piroska
Jelmez: Tordai Hajnal
Súgó: Horváth Katalin
Rendezőasszisztens- ügyelő: Péti Krisztina
Rendező: Berényi Gábor

Bemutató:

2013. október 10. - 19.00 óra

Latinovits-Bujtor Játékszín

Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása