Műfaji sokszínűséget hirdet a Bethlen Téri Színház

Továbbra is a műfaji sokszínűség jellemzi az idén immár ötödik fennállást ünneplő budapesti Bethlen Téri Színház évadát - mondta el Szögi Csaba, a színház művészeti igazgatója csütörtökön, sajtótájékoztatón.

 

A színház kétszereplős kamaradarabokat, újraértelmezett klasszikusokat, valamint tehetséggondozó programokat, kabaré, tánc-, újcirkuszi-és gyermekszínházi előadásokat és állandó fesztiválokat is kínál a most induló évadban. Szögi Csaba közlése szerint a repertoár gerincét a Találkozások tehetséggondozó sorozat produkciói, valamint a Spirita Társulat előadásai alkotják.

 

A társulat kiemelt feladatának tartja a fiatal tehetségek felkarolását. A fiatal rendezőknek szóló Találkozások mellett a Mozdulj ránk! pályázat a fiatal képzőművészek, grafikusokat szólítja meg, míg a Közép-Európai Táncszínházzal közös IKF a pályakezdő koreográfusokat segíti - beszélt a részletekről a művészeti igazgató. Emlékeztetett arra, hogy tavaly 175 előadással és 30 bemutatóval várták a közönséget. Mint mondta, az új évad jövő hétfőn Szilágyi Bálint Peter Handke Az aranjuezi szép napok című előadással veszi kezdetét.

 

aranjuezi

Az aranjuezi szép napok - Eke Angéla, Zsótér Sándor és Szilágyi Bálint
Fotó: Ribárszki Viktória, Manna Produkció

 

A 2016/2017-es év programjai közül a művészeti vezető kiemelte az állandó fesztiválokat, amelyek közül novemberben ötödik alkalommal rendezik meg a Sissi Őszi Tánchét eseménysorozatot. Az Erzsébet nap köré szervezett hétnapos táncfesztiválon hét vidéki és hét kerületi táncműhely mutatkozik be. A januári határon túli színházi műhelyeket bemutató ötödik Vendégváró Fesztivál meghívottja idén az Aradi Kamaraszínház lesz. Áprilisban a Föld napja köré szerveződik ismét a Globe Feszt, amellyel a környezettudatosságra próbálják ráirányítani a figyelmet - hangsúlyozta a művészeti vezető.


Szeptember végén Tókos Attila és ifjabb Zsuráfszky Zoltán TestVér című táncelőadását mutatják be, de fellép az évadban a Pataky Klári Társulat és Zambriczky Ádám is. Felhívta a figyelmet arra, hogy idén is folytatódik a Közép-Európai Táncszínház (KET) K-Arcok sorozata, amelyben az idén Molnár Csaba és Duda Éva készít egy-egy szóló előadást. A Stand Up Brigád Kabaré csütörtöki sorozatában havonta más-más produkció lesz látható: többek között Maksa Zoltán, Aradi Tibor, Varga Ferenc József és Éles István lép fel. Újcirkuszi előadással lép színpadra a Tűzmadark, az Élőkép Színház vizuális színházi előadásival várja a közönséget - sorolta a programokat a művészeti vezető.

 

bethlen

 

Szögi Csaba felhívta a figyelmet arra, hogy különösen fontos helyet foglalnak el az idei programban a gyermekeknek és fiataloknak szóló előadások. Havi rendszerességgel folytatódnak a színházi nevelési program előadásai. A középiskolásoknak szóló Horda2 és a 12-14 éveseket megszólító, igaz történetek alapján születő produkciók is szerepelnek a programban - mondta az igazgató.

 

A Találkozások tehetséggondozó pályázatot a Bethlen Téri Színház a Manna Kulturális Egyesület közösen írta ki fiatal alkotók részére. Gáspár Anna, a Manna Kulturális Egyesület vezetője elmondta: az idei pályázat győztese Lazici Noémi nagyváradi rendező lett, aki egy kortárs holland drámát visz a színpadra Egy fiú Boszniából címmel, Botos Éva és Árvai Péter főszereplésével. A bemutatót decemberben tartják, a rendező mentora Szikszai Rémusz lesz.

 

bethlen2


Bemutatják még Pataki Éva új színházi darabját, amelyet Cseh Judit visz színre. A Nőből is megárt a nagymama című előadásban Tordai Teri a lányával, Horváth Lilivel közösen lép színpadra. Cseh Judit mentora Mészáros Márta lesz, a darabot februárban láthatja a közönség. Tordai Teri hangsúlyozta: "a történet arról is szól, hogy miként állunk hozzá ahhoz mi asszonyok, amikor a gyerekek felnőnek és kirepülnek, mit jelent ez nekünk pszichésen és hogyan tudjuk ezt elviselni".


Egressy G. Tamás, a Spirita Társulat vezetője rendezője elmondta, hogy a 2014-ben alakult társulat profilja illeszkedik a Bethlen színház szlogenéhez: ahol a múlt és jelen randevúzik. A társulat mindenki által ismert klasszikusokat, köztük Shakespeare és Szophoklész darabjait új köntösbe öltözteti. Az idén a repertoáron tartott előadások mellett a Macbethet és Egressy G. Tamás első saját színművét, a Pusztulót mutatják be, amely egy fiktív talkshow felvételen játszódik és szatirikusan reagál a mai magyar valóságra. A darabot október 27-én mutatják be. Shakespeare Machbethjének feldolgozása pedig musical-revüként kerül a közönség elé szeptember 16-án.

 

 MTI

 

süti beállítások módosítása